Ενέργεια

Υποχώρησαν οι τιμές LNG στην Κίνα - Εξομαλύνεται η κρίση εφοδιασμού

Υποχώρησαν οι τιμές LNG στην Κίνα - Εξομαλύνεται η κρίση εφοδιασμού
Οι τιμές LNG  για τα εργοστάσια ανήλθαν σε 5.700 γιουάν (877 δολάρια) ανά τόνο στην περιοχή της Μογγολίας, σε σύγκριση με 9.750 γιουάν στις 24 Δεκεμβρίου
Οι τιμές των υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βόρεια Κίνα μειώθηκαν περισσότερο από 40% από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες καθώς η κρίση εφοδιασμού έχει χαλαρώσει και οι «κραδασμοί» στους βιομηχανικούς χρήστες των καυσίμων έχουν υποχωρήσει.
Οι τιμές LNG  για τα εργοστάσια ανήλθαν σε 5.700 γιουάν (877 δολάρια) ανά τόνο στην περιοχή της Μογγολίας, σε σύγκριση με 9.750 γιουάν στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της βιομηχανίας www.yeslng.com την Πέμπτη 4/1/18. Οι τιμές στην επαρχία Shaanxi μειώθηκαν κατά 46% κατά την ίδια περίοδο σε 5.520 γιουάν.
"Κάποιοι βιομηχανικοί χρήστες διέκοψαν την παροχή φυσικού αερίου ή δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά", δήλωσε ο Li Ruipeng, διευθυντής του μεταφορέα LNG Tangshan Huapu Gas Co με έδρα στην πόλη Tangshan στη βόρεια κινεζική επαρχία Hebei.
"Τα αναλώσιμα έχουν αυξηθεί καθώς περισσότερο αέριο έχει εκτραπεί από το νότο προς το βορρά", επεσήμανε ο Li.
Η κινεζική ζήτηση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί αυτό το χειμώνα, καθώς η κυβέρνηση ζήτησε οικιακούς και βιομηχανικούς χρήστες να  μειώσουν τις εκπομπές που παράγονται από τη θέρμανση με άνθρακα. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι βιομηχανικοί χρήστες θα μπορούσαν να κλείσουν το φυσικό τους αέριο σε περίπτωση έλλειψης εφοδιασμού.
Οι υψηλές τιμές του προηγούμενου μήνα ανάγκασαν ορισμένους βιομηχανικούς και ακόμη και μερικούς οικιακούς χρήστες να απομακρυνθούν από το φυσικό αέριο και να στραφούν σε υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ή άνθρακα, δήλωσε ο Diao Zhouwei, αναλυτής της IHS Markit.
Ορισμένοι χαλυβουργίες στο Tangshan, η μεγαλύτερη πόλη παραγωγής χάλυβα της Κίνας, αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις εργασίες καθώς το καύσιμο έγινε πολύ δαπανηρό, δήλωσε αντιπρόσωπος φορτηγών LNG,  στo Reuters.
"Κάποιοι μπορούν να ξαναρχίσουν μόνο αφού τελειώσει η περίοδος θέρμανσης", δήλωσε ο έμπορος.
Στις 18 Δεκεμβρίου, εν μέσω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC) διέταξε κρατικές εταιρείες ενέργειας να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανία κατά περίπου 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.
Ωστόσο, οι βιομηχανικές περικοπές δεν έχουν οδηγήσει σε μείωση των τιμών εισαγωγών LNG.
Οι τιμές στο τερματικό σταθμό Caofeidian της PetroChina μειώθηκαν κατά 22% τις τελευταίες δέκα ημέρες σε 5.130 γιουάν ανά τόνο, σύμφωνα με το yeslng.com.
Οι τιμές στο τερματικό σταθμό του Qingdao της Sinopec Corp άλλαξαν ελάχιστα κατά τη διάρκεια της περιόδου και ανήλθαν στα 7.400 γιουάν ανά τόνο την Πέμπτη 4/1, ανέφερε η ιστοσελίδα.
Η προσφορά στη βόρεια Κίνα έχει ενισχυθεί από εκτροπές αερίου από το νότο.
 Τον περασμένο μήνα, η NDRC δήλωσε ότι 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως από τα νότια προς τα βόρεια.

www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης