Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνίες 68 δισ. δολ. για τις ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας- Τα deal που ξεχώρισαν το 2017

Συμφωνίες 68 δισ. δολ. για τις ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας- Τα deal που ξεχώρισαν το 2017
Με χαμηλές τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ, η βιομηχανία θα συνεχίσει να ενοποιείται εκτιμούν οι αναλυτές
Υπάρχουν λίγα πράγματα που να χαρακτηρίζουν καλύτερα το 2017 σχετικά με  τις συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Αμερικής. Ένα από αυτά ήταν η Berkshire Hathaway Inc. του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett  που δεν ήταν σε θέση να αποχωρήσει με μια νικηφόρα προσφορά.
Η βιομηχανία σημείωσε συνολικά εξαγορές ύψους 68,2 δισ. δολαρίων το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του  Bloomberg.
 Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλές και τα περιθώρια κέρδους περιορισμένα, οι αναλυτές λένε ότι το «ξεφάντωμα» της αγοράς θα συνεχιστεί και φέτος καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να εδραιώνεται.
Οι αγοραστές επιδιώκουν την ανάπτυξη εν μέσω σταθερής ζήτησης ενέργειας
Την περασμένη χρονιά η Oncor Electric Delivery Co., ο μεγαλύτερος διαχειριστής γραμμών μεταφοράς στο Τέξας ήταν αυτή που ξεχώρισε. Είχε σχεδιάσει τουλάχιστον τέσσερις μονάδες παραγωγής τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας ενέργειας Berkshire που διαχειρίζεται ο Greg Abel, ο οποίος αναφέρεται συχνά ως πιθανός διάδοχος του 87χρόνου  Buffett.
Ο Abel πραγματοποίησε προσφορά σε μετρητά συνολικού ύψους 18,2 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της παραδοχής του χρέους της Oncor. Ωστόσο, η Sempra Energy προσέφερε 18,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Abel αρνήθηκε να ολοκληρώσει τη συμφωνία.
"Είναι μια αγορά πωλητής", δήλωσε ο William Lamb, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Baker Botts LLP της Νέας Υόρκης, όπου συμβουλεύει για τις συμφωνίες εταιρειών κοινής ωφέλειας.
 «Απλά δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες εκεί έξω για να αγοράσουν».
Η Oncor δείχνει πόσο αποφασισμένες είναι οι εταιρείες να αποκτήσουν ανταγωνιστές και να επεκταθούν.
 Ένας λόγος είναι ότι οι ρυθμιζόμενες εταιρείες κοινής ωφελείας υπόκεινται σε αυξανόμενη πίεση από τους μετόχους για να μειώσουν το κόστος με την ενοποίηση, ιδίως με τα επιτόκια που είναι ακόμη αρκετά χαμηλά για να καταστήσουν ελκυστικό το δανεισμό των χρημάτων.
Η βιομηχανία έχει πληγεί σκληρά από στάσιμες ή μειούμενες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος για να αντικαταστήσουν τη γήρανση των υποδομών.



Ταυτόχρονα και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν τον δικό του αγώνα. «Τρέχουν» μονάδες που πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές χονδρικές αγορές, όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταρρεύσει.
Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας μιας πλημμύρας φθηνού φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο από περισσότερες γεννήτριες. Επιπλέον, περίπου το 17% της δύναμης των ΗΠΑ αναμένεται να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος το 2017, δύο φορές το μερίδιο αγοράς μιας δεκαετίας νωρίτερα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.
"Υπάρχει συνεχής πίστη στις οικονομίες κλίμακας", δήλωσε ο Roger Wood, διευθύνων σύμβουλος της Moelis & Co., ο οποίος έχει περάσει τρεις δεκαετίες ως επενδυτικός τραπεζίτης και έχει διατελέσει σύμβουλος για αρκετές μεγάλες συμφωνίες. "Εάν είστε μεγαλύτεροι, θα μπορούσατε να είστε πιο κοντά με τους επενδυτές και να είστε σε θέση να παρέχετε καλές υπηρεσίες στους πελάτες σας".
Ένα εκτεταμένο αποτύπωμα ήταν ο στόχος για τη Sempra με έδρα το Σαν Ντιέγκο, η οποία εκμεταλλεύεται φυσικό αέριο και ενεργειακά στοιχεία διανομής σε μέρη όπως η Καλιφόρνια και το Μεξικό, μαζί με έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Λουιζιάνα και το Τέξας.
Τον Αύγουστο, η Sempra χτύπησε την Berkshire και την Oncor να μετακομίζει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας, η οποία ήταν πιο ισχυρή λόγω της αύξησης του πληθυσμού.
Τον ίδιο μήνα, η Calpine Corp., ένας ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας, με έδρα το Χιούστον, πέρασε στον ιδιωτικό τομέα από μια ομάδα με επικεφαλής την Energy Capital Partners για $ 17,1 δισεκατομμύρια σε μετοχές και χρέη.
Τον Οκτώβριο, οι Dynegy Inc. και Vistra Energy Corp., στο Τέξας, συμφώνησαν να συγχωνευθούν σε μια συναλλαγή αξίας 10,5 δισ. δολαρίων. Η νέα εταιρεία και η NRG Energy Inc. θα είναι οι μοναδικοί παραγωγοί ενέργειας που διαπραγματεύονται δημόσια.




"Είναι δύσκολο να υπάρξει εισηγμένος ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας, λόγω της επικέντρωσης στα βραχυπρόθεσμα κέρδη που θέλει η Wall Street", δήλωσε ο Matt Mooren, σύμβουλος ενεργειακών αγορών στο PA Consulting Group.
«Με τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εισέρχονται στην αγορά, αυτό έχει κάνει το περιβάλλον των κερδών λίγο πιο δύσκολο».
Στον Καναδά,όπου δεν υπάρχουν πολλοί στόχοι εξαγοράς, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κινήθηκαν στα νότια των συνόρων. Η AltaGas Ltd., με έδρα το Calgary, συμφώνησε να αγοράσει τον ιδιοκτήτη του φυσικού αερίου WGL Holdings Inc. στην Ουάσιγκτον, DC, για $ 6,3 δισ.
Η Hydro One Ltd., με έδρα το Τορόντο, συμφώνησε να εξαγοράσει την Avista Corp. του Spokane, στην Ουάσινγκτον, για $ 5,2 δις.
Βεβαίως, δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι συμφωνίες.
Η Επιτροπή Κοινής Ωφέλειας του Τέξας δεν έχει ακόμη υπογράψει τις συμφωνίες Oncor-Sempra και Dynegy-Vistra.
Αλλά η βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ο αριθμός των εταιρειών που διαπραγματεύονται στην Αμερική μειώθηκε κατά ένα τέταρτο κατά την τελευταία δεκαετία σε περίπου 100, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Bloomberg.
Η αναζήτηση ανάπτυξης από προβλέψιμες ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις οδήγησε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας Duke Energy Corp. και Southern Co. να αγοράσουν διανομείς φυσικού αερίου το 2015.
Τον περασμένο μήνα η Eversource Energy αγόρασε την Aquarion Water Co., στις ΗΠΑ.
Οι συμφωνίες πιθανώς να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμός φέτος, με χαμηλό κόστος δανεισμού και μεγαλύτερη σαφήνεια στη φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με ένα σημείωμα αναλυτών της JPMorgan Chase & Co.
"Υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα να δούμε μερικές μεγάλες συμφωνίες το 2018", δήλωσε ο Wood, της Moelis & Co.
Ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας εργάζεται για την πώληση της κρατικής υπηρεσίας κοινής ωφέλειας, της Santee Cooper ενώ η NRG Energy Inc. αναμένεται να ανακοινώσει μια συμφωνία αυτό το μήνα για να πουλήσει την αιολική και ηλιακή της εταιρεία NRG Yield Inc.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης