Ενέργεια

Οι κυρίαρχοι του πετρελαίου: Oι "5" που θα διαμορφώσουν την αγορά το 2018

Οι κυρίαρχοι του πετρελαίου: Oι
ΟΙ άνθρωποι που θα πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις
H Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην παραγωγή πετρελαίου, ή θα μπορούσαν να υποκύψουν σε μια απότομη αύξηση του αμερικανικού σχιστολίθου;
Είναι δυνατόν η οικονομική κατάρρευση ενός μεγάλου παραγωγού να οδηγήσει τις τιμές του αργού; H Silicon Valley θα προχωρήσει στο τέλος της μηχανής καύσης;
Μετά το τέλος του 2017 σε ένα υψηλό δύο ετών, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να συνεχίσουν και φέτος την ανοδική τους πορεία, και αυτά τα πέντε άτομα σύμφωνα με το Bloomberg θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικούς ρόλους.

Ο κυρίαρχος του ΟΠΕΚ

Khalid Al-Falih


Ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, αντιμετωπίζει κρίσιμο 12μηνο.
Αφού αψήφησε τους σκεπτικιστές το 2016 αναστρέφοντας τη στρατηγική του βασιλείου και σφραγίζοντας την πρώτη περικοπή παραγωγής της Οργάνωσης Εξαγωγών Πετρελαίου μέσα σε οκτώ χρόνια, ο πρώην πρόεδρος της Aramco ολοκλήρωσε τη χρονιά με μια ακόμη επιτυχία, την εξασφάλιση συμφωνίας για την επέκταση των περικοπών στο τέλος του 2018 .
Τώρα ο Al-Falih μαζί με συναδέλφους του θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να κρατήσουν τη Ρωσία στη συμφωνία και να ελπίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι αρκετά υψηλές ώστε να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά της Aramco χωρίς να προωθήσουν ένα άλλο κύμα σχιστολιθικού πετρελαίου από την ΗΠΑ.

Ο άνθρωπος του Πούτιν

Alexander Novak



Η απόφαση της Ρωσίας πέρυσι να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του ΟΠΕΚ για την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, μετά από χρόνια απόστασης που διατηρούσε, ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της στρατηγικής των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.
Ο Νονάκ, 46 ετών, έχει αναπτύξει έναν προσωπικό δεσμό με το Al-Falih, βοηθώντας τις δύο χώρες να παραμερίσουν χρόνια αμοιβαίας δυσπιστίας και να σφραγίσουν μια ιστορική συμφωνία συνεργασίας.
Η σύμπραξή τους ήταν τόσο ισχυρή που η Citigroup Inc. την αποκαλεί “bromance” αλλά μπορεί να δοκιμαστεί υπό την πίεση που ασκούν οι ρωσικές εταιρείες που πιέζουν για πρόωρη λήξη των περικοπών.


Ο πρωτοπόρος του σχιστόλιθου

Tim Dove


Η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικών πεδίων στις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το 2018, με εκτιμήσεις από 700.000 βαρέλια ημερησίως έως πάνω από 1 εκατομμύριο, ανάλογα με τη ζήτηση.
Στο επίκεντρο της βιομηχανίας βρίσκεται το πεδίο Permian στο Τέξας και η Pioneer Natural Resources Co. είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους εκτάσεων στη λεκάνη .
Ο Διευθύνων Σύμβουλός της επιχείρησης, Tim Dove, θεωρεί την περιοχή ως την «αιμορραγία» της παραγωγής των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, προβλέποντας ότι η παραγωγή θα φτάσει τα 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος από περίπου 2,85 εκατομμύρια πρόσφατα.
Όμως η εταιρεία εμφάνισε τη χαμηλότερη απόδοση στον δείκτη S & P Energy κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενδεχομένως θύμα των επενδυτών που χάνουν υπομονή με τη βιομηχανία σχιστόλιθου στο σύνολό της.
Ωστόσο, η εταιρεία είχε ήδη κλείσει τις τιμές πώλησης για περισσότερο από το 70% της παραγωγής του 2018 από το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Bloomberg New Energy Finance.


Ο ισχυρός της Λατινικής Αμερικής

Nicolas Maduro


Αμερικανικές κυρώσεις, καθυστερημένες πληρωμές ομολόγων και μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου: Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έχει πολλά να αντιμετωπίσει το 2018.
Υποσχόμενος μια "νέα επανάσταση του πετρελαίου", ο ολοένα και πιο αυταρχικός ηγέτης διόρισε στρατιωτικό στην ηγεσία της  πετρελαϊκής εταιρείας σε μια ευρεία εκκαθάριση αξιωματούχων της κρατικής Petroleos de Venezuela SA, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην υπουργών πετρελαίου.
Η οικονομική κρίση της Λατινικής Αμερικής επιδεινώθηκε από τη μείωση της παραγωγής, η οποία υποχώρησε σε 1,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το Νοέμβριο από περισσότερα από 3 εκατομμύρια το 2001.
Η  Rystad Energy εκτιμά ότι το 2018 ορισμένα πεδία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30%. Αυτό θα οδηγούσε  την παραγωγή της Βενεζουέλας αρκετά κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ, που σημαίνει ότι η προσφορά θα μπορούσε να είναι πιο περιορισμένη από ό, τι επιδώκει η οργάνωση.

Ο Rockstar της τεχνολογίας

Elon Musk


Οι επαναχρησιμοποιούμενες ρουκέτες και τα όνειρα για την εκτόξευση επανδρωμένων πτήσεων στον Άρη έχουν κάνει για πολύ καιρό το Elon Musk ένα διάσημο όνομα για τους ενθουσιώδεις τεχνολόγους, αλλά το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος που η αγορά πετρελαίου παίρνει πραγματικά σήματα κινδύνου.
Οι επιχειρηματίες  ελπίζουν ότι 5.000 μονάδες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου «Μοντέλο 3» με το χαμηλότερο κόστος της Tesla Inc. θα βρεθούν στην αγορά μέχρι τον Απρίλιο.
 Αυτό θα ήταν μια σημαντική ανακάλυψη για τα οχήματα με μπαταρίες, φέρνοντας την τεχνολογία πολυτελείας στη μαζική αγορά.
Αν ο Musk πετύχει, θα προκαλέσει σίγουρα εικασίες ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μετατοπίσουν τη μηχανή εσωτερικής καύσης πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Ακόμα και ο ΟΠΕΚ έχει παραδεχθεί ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη τις επόμενες δεκαετίες, εάν τα οχήματα που κινούνται με μπαταρίες ενταχθούν στην παραγωγή.
Προς το παρόν, οι ταύροι πετρελαίου μπορούν να κατανοήσουν τα προβλήματα «οδοντοφυΐας» του Tesla - καθώς οι παραδόσεις του μοντέλου 3 κατά το τρίτο τρίμηνο αριθμούν μόλις 260.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης