Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο με τους δανειστές και της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση

Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο με τους δανειστές και της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση
Από το ΚΥΣΟΙΠ οι οριστικές αποφάσεις.
Την Τετάρτη 7/12 η συζήτηση με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου στην Αθήνα.
Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αναδεικνύεται σε κεντρικό θέμα τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 
Μετά το Eurogroup της Δευτέρας 5/12, τα τεχνικά κλιμάκια του Κουαρτέτου επιστέφουν στην Αθήνα και οι εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα, δηλαδή η υπόθεση του ΔΕΣΦΑ και των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, θα συζητηθούν την Τετάρτη 7/12, σε μια συνάντηση που όπως όλα δείχνουν θα συμμετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι επιλογές. 
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο με συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ. 

Ο ΔΕΣΦΑ στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης 

Ταυτόχρονα το θέμα του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνηση και αντιπολίτευσης, ειδικά κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. 
Ο Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, περνώντας στην αντεπίθεση και ασκώντας σκληρή κριτική στους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης τόσο στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, όσο και της ΔΕΠΑ. 
Ένα πρώτο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων άλλωστε, δίνει η χθεσινή (5/12) ανακοίνωση του κ. Σταθάκη, ο οποίος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί να προσελκύσει επενδυτές παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο; Ή μήπως οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται αφορούν την αλλαγή των κοινοτικών κανόνων;
Όπως υποστήριξε στην ανακοίνωση του ο κ. Σταθάκης και αναμένεται να επαναλάβει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, σε υψηλότερους μάλιστα τόνους, οι χειρισμοί της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ είχαν εκτός των άλλων, ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). 
Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, με βάση τους κοινοτικούς κανόνες ήταν αδύνατη η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar. 

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια 

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει σε ένα βαθμό και το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, αφού μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αξιοποίηση του κοινοτικού δικαίου για τη διατήρηση ποσοστού 51% του ΔΕΣΦΑ στο δημόσιο και διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή του 49%. 
Ο κ. Σταθάκης που χθες 5/12, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, τον οποίο και ενημέρωσε για τα βήματα που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έτεινε ευήκοον ους στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.   
Εν των μεταξύ και εν όψει της λήψης οριστικών αποφάσεων οι νομικοί τόσο του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και των ΕΛΠΕ μελετούν εναλλακτικά σενάρια για το διαγωνισμό, με κύριο στόχο να μην καθυστερήσει η διαδικασία .
Μεταξύ αυτών είναι και η επανεκκίνηση του υφιστάμενου διαγωνισμού με τη διάθεση του 66% σε στρατηγικό επενδυτή και η απευθείας πρόσκληση των εταιριών που έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ. 
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν έχει οριστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Socar, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο οι επόμενες κινήσεις να γίνουν με όχημα τον υφιστάμενο διαγωνισμό. 

Διαδικασία συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η όλη διαδικασία να είναι απολύτως συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, κάτι για το οποίο άλλωστε πιέζουν και οι δανειστές. 
Εν τω μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Socar εξετάζει το ενδεχόμενο να επανακάμψει, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, βέβαιο θεωρείται το ενδιαφέρον της βελγικής Fluxys και  της ρουμανικής Transgaz, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχει και η ιταλική Snam.
Σε ότι αφορά την Transgaz, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας Ion Sterian, με δηλώσεις του στο ρουμανικό πρακτορείο Agerpres, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της εταιρίας του σημειώνοντας ότι μελετάται το ενδεχόμενο συμμετοχής στη συμφωνία και κατέληξε ότι το θέμα θα αποφασιστεί από το μέτοχο πλειοψηφίας της Transgaz, δηλαδή το ρουμανικό κράτος
Εξάλλου πληροφορίες φέρουν το νέο εγχείρημα αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιριών, αλλά και εταιριών από το Κατάρ.
Ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα περιθώρια ελιγμών που θα αφήσουν στην ελληνική πλευρά, τη στάση τους θα επανεξετάσουν και τα ΕΛΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης