Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λακκοτρύπης: Οι πιθανότητες επιτυχίας για την «Καλυψώ» κυμαίνονται μεταξύ 25-30%

Λακκοτρύπης: Οι πιθανότητες επιτυχίας για την «Καλυψώ» κυμαίνονται μεταξύ 25-30%
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας το γεωτρύπανο Saipem 12.000, υπολογίζεται, εκτός απρόοπτου, να φτάσει στον βυθό την παραμονή Πρωτοχρονιάς ή την 1η Ιανουαρίου 2018
Στη επικείμενη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας το γεωτρύπανο Saipem 12.000, υπολογίζεται, εκτός απρόοπτου, να φτάσει στον βυθό την παραμονή Πρωτοχρονιάς ή την 1η Ιανουαρίου 2018.
Θα διαρκέσει γύρω στις 35 μέρες και θα φτάσει γύρω στα 3500 μέτρα. Σημασία έχει, είπε ο κ. Λακκοτρύπης ότι ο στόχος Καλυψώ έχει ίδιες πιθανότητες επιτυχίας -οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 25-30%- όπως και με κάθε άλλο κοίτασμά.
«Είμαστε κάπως πιο ενθαρρυμένοι, διότι στον Ονησίφορο, βρήκαμε φυσικό αέριο έστω και σε μικρές ποσότητες», είπε σημειώνοντας πως σε ένα σχεδόν μήνα θα ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με το στόχο Καλυψώ.
Ερωτηθείς εάν ενδεχόμενη ανακάλυψή κοιτασμάτων στο Λιβανό θα λειτουργούσε υποβοηθητικά στην κατασκευή του αγωγού East Med ο Υπoυργός Ενέργειας επισήμανε πως  όσες περισσότερες ποσότητες υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και όσο στενότερη συνεργασία έχουμε με τις γύρω περιοχές, τόσο πιο ευκολότερα θα είναι τα πράγματα τόσο για τις υποδομές που πρέπει να γίνουν όσο και για τις διακρατικές συμφωνίες.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2018 θα ακολουθήσουν ακόμα 2 γεωτρήσεις από την Exxon Μοbil. «Προσδοκούμε ότι, αν τα αποτελέσματα σ’ αυτές τις γεωτρήσεις είναι τα επιδιωκόμενα, θα μπορέσουμε να έχουμε και άλλες παρόμοιου είδους δομές», εξήγησε.
Κληθείς να σχολιάσει αν η πρόθεση για μεταφορά του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την Αίγυπτο και η κατασκευή του αγωγού East med είναι δυο επιλογές ασύμβατες ή αλληλοσυπληρούμενες είπε «Αυτή την περίοδο έχουμε επιβεβαιωμένες ποσότητες περίπου 4 tcf στην Αφροδίτη και αυτές οι ποσότητες από μόνες τους, η βέλτιστη επιλογή αξιοποίησής τους είναι το ένα από τα δυο τερματικά της Αιγύπτου. Εδώ και καιρό γίνονται διαπραγματεύσεις για αξιοποίηση των τερματικών και μας δυσχεραίνει το υψηλό κόστος ανάπτυξης της Αφροδίτης που είναι σε βαθειά νερά, και υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ συν 1 δις ο αγωγός αλλά μας δυσχεραίνουν επίσης και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου διεθνώς που συνδέονται με τις τιμές φυσικού αερίου. Έτσι μόνο η Αφροδίτη είναι η βέλτιστη επιλογή.
Από εκεί και πέρα τρέχουμε ένα πρόγραμμα γεωτρήσεων που περιλαμβάνει Καλυψώ, Σουπιά, Δελφίνο και ‘Ανθια. Εάν ένα από αυτά είναι επιτυχημένο τότε μας ανοίγονται περισσότερες επιλογές εκμετάλλευσης. Εάν στο μεταξύ ολοκληρώσουμε την συμφωνία με την Αίγυπτο τότε θα προχωρήσουμε και δεν θα περιμένουμε.
Όσον αφορά τις πληροφορίες για εμπλοκή της Ιαπωνίας στα ενεργειακά της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως αφορούν τις προθέσεις για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο. 
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα που παρατηρείται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Τουρκία κάνει αυτό  αυτό που κάνει κάθε φορά, εκδίδει δηλαδή παράτυπες  NAVTEX.
Τέλος μεταξύ άλλων ερωτηθείς αν η αξιοποίηση του φυσικού αερίου συνδέεται με το Κυπριακό είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία όσον αφορά τις ενεργειακές διεργασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης