Ενέργεια

Birol (ΙΕΑ): Περισσότεροι παγκόσμιοι εξαγωγείς φυσικού αερίου προς όφελος της Τουρκίας

Birol (ΙΕΑ): Περισσότεροι παγκόσμιοι εξαγωγείς φυσικού αερίου προς όφελος της Τουρκίας
«Η αγορά θα αρχίσει να ευδοκιμεί στην Ασία και όχι στην Ευρώπη» τόνισε ο Birol
Η Τουρκία θα πρέπει να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από μια πιο διαφοροποιημένη παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία να γίνονται σημαντικοί παίκτες στην αγορά του LNG, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol.
Ο Birol, μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης DEK Speeches της Τουρκικής Εθνικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας στην Τουρκική πρωτεύουσα της Άγκυρας, ανέφερε ότι η αγορά ΥΦΑ θα γίνει πιο ανταγωνιστική με περισσότερους εμπλεκόμενους παράγοντες.
Εξήγησε ότι η αγορά έχει μετακινηθεί από την εποχή της αρχής της δεκαετίας του 2000, που υπήρχαν μόνο πέντε χώρες που ασχολούνταν με την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου ενώ μέχρι το τέλος των επόμενων τριών ετών θα εμφανιστούν περίπου 50 χώρες!
«Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες αναπτύσσονται. Η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ινδία και η Κίνα θα γίνουν σημαντικοί εισαγωγείς φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας την ηγετική θέση της Ευρώπης."
Η αγορά θα αρχίσει να ευδοκιμεί στην Ασία και όχι στην Ευρώπη» τόνισε ο Birol και στη συνέχεια εξήγησε ότι: «Δύο από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές στην αγορά, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έχουν γίνει ένα καυτό θέμα στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα. "Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το φυσικό τους αέριο, η Ρωσία θα προσπαθήσει να διατηρήσει το σημερινό της μερίδιο στην αγορά και την κυριαρχία της».
Συνεπώς, συμβούλευσε τις χώρες όπως η Τουρκία να κάνουν απολογισμό της κάθε εξέλιξηης που σημειώνεται στην παγκόσμια αγορά, να αναλύουν και να παίξουν όλα τους τα χαρτιά για να πετύχουν τις καλύτερες δυνατές προσφορές σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον αγοράς.
«Η ποικιλομορφία των πηγών είναι εξαιρετικά σημαντική, προτείνω στις χώρες να αυξήσουν την ποικιλομορφία τους και έτσι να μειώσουν τους κινδύνους», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης