Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόσκληση ΔΕΗ στους πελάτες υψηλής τάσης για διαπραγματεύσεις και σύναψη νέων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος

Πρόσκληση ΔΕΗ στους πελάτες υψηλής τάσης για διαπραγματεύσεις και σύναψη νέων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος
Αν και οι υφιστάμενες συμβάσεις λήγουν στο τέλος του 2017, η ΔΕΗ λόγω των διαπραγματεύσεων για την πώληση λιγνιτικών μονάδων δεν είχε το χρόνο να συνάψει έγκαιρα εκείνες για την επόμενη χρονιά
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας για τη σύναψη των νέων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το 2018.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η ΔΕΗ με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, έστειλε μόλις χθες (20/12) επιστολή σε όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες καλώντας τις σε διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των νέων εξατομικευμένων τιμολογίων.
Παράλληλα ανακοινώνει στις επιχειρήσεις ότι παρατείνει τα υφιστάμενα συμβόλαια για δυο μήνες προκειμένου να υπάρξει χρόνος για τις μεταξύ τους συζητήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις λήγουν στο τέλος του χρόνου και σύμφωνα με τον σχετικό Κώδικα η ΔΕΗ θα έπρεπε να καλέσει σε διαπραγματεύσεις δυο μήνες πριν την εκπνοή τους.
Ωστόσο, η ασάφεια που επικρατεί σε σχέση με το ενεργειακό μίγμα της επιχείρησης μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του market test για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της, είχε ως αποτέλεσμα το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία να παραμείνει «παγωμένο» λόγω και της ενασχόλησης της ΔΕΗ τους προηγούμενους μήνες με το θέμα των μονάδων που θα έπαιρναν το δρόμο της πώλησης.  

Ούτε συζήτηση για αυξήσεις

Έτσι, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή των συμβάσεων και παρά το γεγονός ότι το τοπίο για την ίδια τη ΔΕΗ παραμένει θολό, αυτή καλεί σε διαπραγματεύσεις για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν το 2018, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα επιδιώξει αυξήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό ακόμη και αν προταθεί από τη ΔΕΗ, καθώς η πολιτική που ακολουθεί η επιχείρηση στα τιμολόγια μέσης τάσης με την παροχή έκπτωσης 15% για την έγκαιρη πληρωμή – κάτι που δεν έχει δοθεί ταυτόχρονα στην υψηλή τάση –  έχει επί της ουσίας εξισώσει τις τιμές μεταξύ των δυο κατηγοριών κατανάλωσης.
Μάλιστα, το γεγονός αυτό σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ενδέχεται να δημιουργήσει ρυθμιστικό πρόβλημα.          

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης