Ενέργεια

«Καλπάζουν» οι αποκοπές ρεύματος – Τριπλάσιος ο αριθμός τους φέτος σε σχέση με δύο χρόνια πριν

«Καλπάζουν» οι αποκοπές ρεύματος – Τριπλάσιος ο αριθμός τους φέτος σε σχέση με δύο χρόνια πριν
Συνολικά το 2017 έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 239 χιλιάδες αποκοπές ηλεκτροδότησης, ενώ το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν λίγο περισσότερες από 56 χιλιάδες
Τριπλασιάστηκαν οι αποκοπές ηλεκτροδότησης τα δύο τελευταία χρόνια με τη ΔΕΗ να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με τους εναλλακτικούς παρόχους.  
Η διοίκηση της επιχείρησης για να μαζέψει έσοδα αλλάζει άρδην την πολιτική της ανοχής και κατεβάζει το διακόπτη στους κακοπληρωτές.
Το …λαβράκι έβγαλε η ερώτηση που υπέβαλε προς τη διοίκηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής.
Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των νοικοκυριών και την αδυναμία να πληρώσουν μια βασική υπηρεσία για την επιβίωση τους που είναι ο λογαριασμός του ρεύματος.  
Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ απαντώντας προς τον κ. Χουντή αποκαλύπτει ότι από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έχουν γίνει 204.000 αποκοπές και μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν ακόμη 35.000.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των διακοπών ρεύματος θα διαμορφωθεί σε 239.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διαχειριστή του δικτύου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των επανασυνδέσεων ανήλθε σε 159.000 καθώς οι καταναλωτές προχώρησαν σε διακανονισμό της οφειλής τους και έγινε επανασύνδεση.
Πάντως 45.000 καταναλωτές, εκ των οποίων το 70% είναι νοικοκυριά, δεν κατάφεραν να κάνουν διακανονισμό και παραμένουν ακόμη και σήμερα στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ  είναι ο βασικός πάροχος που ζητάει τις αποκοπές ρεύματος, καθώς προσπαθεί να μειώσει μέρος των οφειλών που φθάνουν τα 2,5 δις. ευρώ.  

Κατακόρυφη αύξηση των αποκοπών ρεύματος

Να σημειωθεί ότι το 2015 είχαν γίνει μόλις 56.256 αποκοπές και αφορούσαν την κατηγορία της χαμηλής και μεσαίας τάσης για το σύνολο των πελατών.
Ο αριθμός των νοικοκυριών που τους κατέβασαν το διακόπτη ήταν 33.469, οι εμπορικοί πελάτες 19.483, οι βιομηχανικοί σε 1.596 και οι αγροτικοί σε 1534.
Το 2016 οι διακοπές ρεύματος ανήλθαν σε 150.163 με τα νοικοκυριά να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αφού ο αριθμός των διακοπών έφθασε σε 89.437.
Η δεύτερη υψηλότερη κατηγορία ήταν αυτή των εμπόρων με 51.204 διακοπές ρεύματος.
Φέτος οι αποκοπές θα φθάσουν τις 239.000, τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2015.
Επισημαίνεται πως το 3,2 % σε σύνολο 7.465.528 καταναλωτών δεν μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό ρεύματος.
Έτσι, το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας σχεδιάζει να αλλάξει τα κριτήρια του Κοινωνικού Τιμολογίου  προκειμένου να ενταχθούν σ’ αυτό περισσότεροι ευάλωτοι καταναλωτές.
Την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός θα διαθέσει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για τα νοικοκυριά εκείνα που αδυνατούν να επανασυνδεθούν στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης