Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Αίγυπτος σχεδιάζει ηλεκτρική διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία - Συμφωνία 1,6 δισ. δολαρίων

Η Αίγυπτος σχεδιάζει ηλεκτρική διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία - Συμφωνία 1,6 δισ. δολαρίων
Οι Συμβάσεις που θα υπογραφούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο - Το δίκτυο ξεκίνησε το 2009 συνδέοντας το Κατάρ, το Κουβέιτ, τους Σαουδάραβες, το Μπαχρέιν
Η Αίγυπτος θα συνδέσει το ηλεκτρικό της δίκτυο με τη Σαουδική Αραβία, συμμετέχοντας σε ένα σύστημα στη Μέση Ανατολή που έχει επιτρέψει στους γείτονες να μοιράζονται ενέργεια.
Η διασύνδεση σύμφωνα με το Bloomberg, θα κοστίσει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Αίγυπτο να πληρώνει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου Mohamed Shaker τη Δευτέρα 18/12 σε διάσκεψη στο Κάϊρο.
Οι συμβάσεις θα υπογραφούν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και η κατασκευή του δικτύου  αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.
Σε περιόδους πλεονάσματος, η Αίγυπτος μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια και, στη συνέχεια, να εισάγει ισχύ κατά τη διάρκεια ελλείψεων.
"Θα μας επιτρέψει να επωφεληθούμε από τη διαφορά στην κατανάλωση αιχμής", δήλωσε ο Shaker. "Η αξιοπιστία του δικτύου θα αυξηθεί επίσης".
Οι διασυνοριακές συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας στον Κόλπο έγιναν δυνατές το 2009, όταν ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκε με το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.
Στόχος του δικτύου είναι να εξασφαλίσει ότι οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μπορούν να εισάγουν ισχύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η Αίγυπτος, η οποία δεν ανήκει στο Συμβούλιο, ίσως είχε κατάφερει να αποτρέψει την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος που υπέστη το 2014 εάν υπήρχε σύνδεση με τη Σαουδική Αραβία τότε, δήλωσε ο Shaker.
Η διασύνδεση με τη Σαουδική Αραβία θα έχει χωρητικότητα 3.000 μεγαβάτ,. Η Αίγυπτος έχει μια σύνδεση 450 μεγαβάτ με την Ιορδανία και μία με τη Λιβύη στα 200 μεγαβάτ, δήλωσε ο υπουργός. Η Αίγυπτος θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τη στρατηγική της θέση για να συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασία και στην Αφρική, ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης