Ενέργεια

Αδυναμία ΔΕΔΔΗΕ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών - ΡΑΕ και πάροχοι ερίζουν για την κάλυψη της ζημιάς

Αδυναμία ΔΕΔΔΗΕ να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών  - ΡΑΕ και πάροχοι ερίζουν για την κάλυψη της ζημιάς
Το κόστος των ρευματοκλοπών υπολογίζεται σε περίπου 44 εκατ. ευρώ, ποσό που οι εναλλακτικοί πάροχοι υποστηρίζουν πως πρέπει να καλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου και όχι οι καταναλωτές
Μία δημοπρασία ΝΟΜΕ των 208 MW κλέβουν κάθε χρόνο οι επιτήδειοι, αλλά ο λογαριασμός πάει όλους τους καταναλωτές.
Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΔΕΔΔΗΕ που είναι αρμόδιος να περιφρουρήσει το σύστημα διανομής ρεύματος και να συμβάλει στη μείωση των ρευματοκλοπών δεν δείχνει να επιτυγχάνει αυτό τον στόχο παρότι το γεγονός πως η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει κάνει πολύ πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο κατά του φαινομένου.
Τα δύο τελευταία χρονιά το φαινόμενο της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ να αναζητά ποιος θα πληρώσει τελικά το σχετικό κόστος και τη ΡΑΕ ως ρυθμιστής της αγοράς να καλείται να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Σε πρόσφατη διαβούλευση για το θέμα του κόστους, οι εκπρόσωποι των εναλλακτικών παρόχων υποστήριξαν πως πρέπει να το αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ, ως διαχειριστής του δικτύου και ως ο μόνος αρμόδιος φορέας να κάνει ελέγχους.

Στους παρόχους στέλνει τον λογαριασμό η ΡΑΕ

Η ΡΑΕ από την πλευρά της προσανατολίζεται να αυξήσει την ταρίφα προς τους προμηθευτές, ανεβάζοντας το συντελεστή στο 1,1332.
Δηλαδή, ο προμηθευτής και πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας όταν αγοράζει 1 MW να πληρώνει για 1,1332 MW.
Έτσι, η αγορά των 10 MW λόγω της ρευματοκλοπής θα γίνουν 11,32 MW και ο προμηθευτής θα πληρώσει το κόστος με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος.
Η συγκυρία όμως είναι αρνητική, καθώς η ΟΤΣ κινείται πάνω από τα 60 ευρώ.
Χθες 14/12 η τιμή της ΟΤΣ ήταν στα 63 ευρώ, με αποτέλεσμα ο προμηθευτής να πληρώνει τα 10 MW προς 630 ευρώ, ενώ μαζί με το κόστος των ρευματοκλοπών η σχετική δαπάνη ανεβαίνει στα 713,16 ευρώ, δηλαδή το «καπέλο» των ρευματοκλοπών ανέρχεται σε 83 ευρώ για τη συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οδηγεί ουσιαστικά σε επιμερισμό του κόστος σε όλους τους καταναλωτές.  
Το κόστος των ρευματοκλοπών υπολογίζεται σε 44 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που η ΟΤΣ συνεχίζει την ανοδική της πορεία και το αντίστροφο.
Επισημαίνεται πως οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου ανήλθαν σε 1.798.649 Mwh (208 MW) το 2016 έναντι 1.504.111 (174 MW)  το 2015.
Στελέχη των εναλλακτικών παρόχων υποστηρίζουν ότι το κόστος που προκύπτει από τις ρευματοκλοπές πρέπει να το καλύπτει ο ίδιος ο Διαχειριστής του Δικτύου από τα κέρδη του και όχι να πέσει στις πλάτες των παρόχων και των καταναλωτών.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης