Ενέργεια

Με εναλλακτικό ύψος τιμήματος οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών του ΔΕΣΦΑ - Τα κριτήρια για επίτευξη υψηλής τιμής

Με εναλλακτικό ύψος τιμήματος οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών του ΔΕΣΦΑ - Τα κριτήρια για επίτευξη υψηλής τιμής
Εκτιμάται πως η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας θα ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, μέσα στο καλοκαίρι του 2018
Στο τρίτο τρίμηνο του 2018 τοποθετούν αρμόδιοι παράγοντες την πλήρη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Οι δεσμευτικές προσφορές αν και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup για να εγκρίνει τη νέα συμφωνία.
Εξάλλου κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ  εκτιμούν ότι θα δοθεί νέα παράταση μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
Εκτιμάται ωστόσο ότι οι θεσμοί αντιμετωπίζουν με κατανόηση του θέμα της μικρής καθυστέρησης καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρξουν προσφορές που θα γίνουν αποδεκτές από τους μετόχους (Δημόσιο και ΕΛΠΕ) και να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση.
Παράγοντες που εμπλέκονται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμούν ότι κλείσιμο συμφωνίας για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, αφού αμέσως μετά την υποβολή προσφορών θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τους υποψηφίους επενδυτές.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας από τις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) και στη συνέχεια η διαδικασία απόσχισης του ΔΕΣΦΑ από τη ΔΕΠΑ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ένα καλό σενάριο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης μέχρι και την είσπραξη του τιμήματος αναφέρεται στο τρίτο τρίμηνο του 2018.

Βάσιμες ελπίδες για υψηλό τίμημα

Το τίμημα θα καθορίσει και την πορεία της ιδιωτικοποίησης, καθώς και οι δύο μέτοχοι έχουν θέσει ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Πάντως, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την υψηλή κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ το 2017 αλλά και τις ευοίωνες προβλέψεις για το 2018 καθιστούν την εταιρία ακόμη πιο ελκυστική και ικανή να προσελκύσει πολύ υψηλότερο τίμημα.
Το 2017 αναμένεται να κλείσει για το ΔΕΣΦΑ με κέρδη άνω των 90 εκατ. ευρώ έναντι 34,3 εκατ. ευρώ το 2016.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να κλείσει εφέτος στα 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι πρόβλεψης για 3,5 δισ. κ.μ. και 50% πάνω από το 2015.
Στον καθορισμό του τιμήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας που κυμαίνονται στα 170 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, θετικά στην αποτίμηση της εταιρίας συνέβαλε και η απόφαση της ΡΑΕ για άμεση ανάκτηση 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 320 εκατ. ευρώ που ο ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να ανακτήσει σε ορίζοντα 14 ετών με βάση την τροποποιημένη σχετική απόφαση της αρμόδιας Αρχής.
Οι υποψήφιοι επενδυτές, δηλαδή η  κοινοπραξία των Snam – Fluxys – Εnagas - Gasunie και η ισπανική Reganosa καταρτίζουν αυτή την περίοδο τις προσφορές τους συναρτώντας το τίμημα με σχόλια επί της σύμβασης μετόχων, της σύμβασης αγοράς - πώλησης καθώς και άλλες προϋποθέσεις.
Οι προσφορές δηλαδή, θα αναφέρονται σε διαφορετικό τίμημα υπό προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα είναι η διασφάλιση σταθερού θεσμικού πλαισίου, στοιχεία που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσει με το ΤΑΙΠΕΔ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης