Ενέργεια

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η οικονομία αναπτύσσεται και με λιγότερη ενέργεια

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η οικονομία αναπτύσσεται και με λιγότερη ενέργεια
H ενεργειακή ένταση –δηλαδή το ποσό της ενέργειας που χρησιμοποιείται ανά μονάδα του ΑΕΠ- βελτιώθηκε κατά 1,8% το 2015.
Οι οικονομίες χρειάζονται λιγότερη ενέργεια για να αναπτυχθούν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από τις πολιτικές ενεργειακής απόδοσης σε όλο τον κόσμο κατά το 2015, ιδίως στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Όπως αναφέρει, η ενεργειακή ένταση –δηλαδή το ποσό της ενέργειας που χρησιμοποιείται ανά μονάδα του ΑΕΠ- βελτιώθηκε κατά 1,8% το 2015, που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να αναπτυχθούν.
Η βελτίωση υπερέβη την αύξηση 1,5% που σημειώθηκε το 2014.
Ωστόσο, η έκθεση δείχνει επίσης, ότι ενώ πολλά έχουν επιτευχθεί, η παγκόσμια πρόοδος στην βελτίωση της ενεργειακής έντασης εξακολουθεί να είναι πολύ αργή.
Σύμφωνα με την ΔΟΕ πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στο 2,6% ετησίως, για να φέρει τον κόσμο σε μια σταθερή πορεία για ένα απαλλαγμένο από τον άνθρακα ενεργειακό σύστημα.
Όπως αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Fatih Birol, χάρη στις πολιτικές ενεργειακής απόδοσης επιτεύχθηκε για παράδειγμα η εξοικονόμηση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως ή 2,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου για καύσιμα αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ τα πρότυπα απόδοσης καλύπτουν το 2015 το 30% της χρήσης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, από 11% το 2000, εξοικονομώντας 540 δις. δολάρια σε ενεργειακές δαπάνες το 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης