Ενέργεια

Μέριμνα Κομισιόν για το μεταλιγνιτικό μέλλον των περιοχών που εξαρτώνται οικονομικά από τον άνθρακα

Μέριμνα Κομισιόν για το μεταλιγνιτικό μέλλον των περιοχών που εξαρτώνται οικονομικά από τον άνθρακα
Άγνωστο αν η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία θα συμπεριληφθούν τελικά στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για τη μεταλιγνιτική περίοδο
Στο Στρασβούργο βρίσκεται σήμερα (11/12) πολυμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων φορέων της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Κομισιόν για να παρουσιάσει τη νέα της πρωτοβουλία για την μετάβαση των περιοχών που είναι εξαρτημένες από τον άνθρακα.
Η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας που σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 40% από τον κλάδο εξόρυξη λιγνίτη  – παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (το 2014 απασχολούνταν άμεσα στον κλάδο 5.000 εργαζόμενοι), ανησυχεί έντονα για τις οικονομικές επιπτώσεις της απανθρακοποίησης ειδικά μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Εν όψει αυτών των εξελίξεων, αλλά και με στόχο να ενημερωθούν και να αξιοποιόσουν τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη μεταλιγνιτική εποχή, την εκδήλωση της Κομισιόν θα παρακολουθήσουν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, ο πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δ.Μ. Αντώνης Τουρλιδάκης κ.α.

Νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τις περιοχές του άνθρακα

Η εκδήλωση στο Στρασβούργο οργανώνεται από την γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες» και στη διάρκεια της θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα μετάβασης των οικονομιών των ανθρακοφόρων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο (Coal Regions in Transition Platform).
Η πλατφόρμα έχει στόχο να στηριχθούν οι περιοχές άνθρακα, με έμφαση στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, τη χρηματοδότηση νέων δραστηριοτήτων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διαμόρφωση νέου  αναπτυξιακού σχεδιασμού για τις πληττόμενες περιοχές.
Το ερώτημα που τίθεται πάντως είναι εάν η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία θα συμπεριληφθούν στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο Euractiv ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Ντομινίκ Ριστορί (WEN 8/12) αναφέρθηκε στα σχέδια της Κομισιόν δηλώνοντας ότι υπάρχει κατ’ αρχήν θετική αντίδραση χωρών όπως η Πολωνία, η Σλοβακία αλλά και ορισμένες γερμανικές περιοχές, χωρίς όμως να συμπεριλάβει στην αναφορά του την Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης