Ενέργεια

"Δια χειρός" Putin η έναρξη λειτουργίας του έργου LNG Yamal στην Αρκτική

tags :
Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε το σήμα εκκίνησης για την φόρτωση του πρώτου φορτίου LNG στο  δεξαμενόπλοιο "Christophe de Margerie"
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε την Παρασκευή 8/12 το σήμα εκκίνησης για την πρώτη φόρτωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNGLF) στο έργο LNG Yamal της Novatek στην περιοχή της Αρκτικής, το οποίο θα διευρύνει περαιτέρω την παγκόσμια ενεργειακή εμβέλεια της Ρωσίας.
Το project Yamal, που απαιτούσε επενδύσεις ύψους 27 δισ. δολαρίων, θα επιτρέψει στη Ρωσία να υλοποιήσει ένα σχέδιο διπλασιασμού του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά LNG έως το 2020 από περίπου 4% που είναι σήμερα.
Το LNG φορτώθηκε στο δεξαμενόπλοιο "Christophe de Margerie", το οποίο πήρε το όνομά του από τον πρώην επικεφαλής της ομάδας ενέργειας της γαλλικής Total, ο οποίος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Μόσχα το 2014. Η Total κατέχει το 20% της Yamal LNG.
"Τα φορτία θα μεταφέρονται όλο το χρόνο ... Είμαι βέβαιος ότι το δεύτερο και το τρίτο μέρος του έργου θα ανατεθούν πριν από το χρονοδιάγραμμα", δήλωσε ο Putin σε τελετή στην απομακρυσμένη περιοχή greenfield στην καρδιά της Αρκτικής
 "Η Ρωσία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές μερίδιο στην αγορά", δήλωσε στους παρευρισκόμενους, στους οποίους περιλαμβανόταν ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih.
 Ο Putin κατά το παρελθόν είχε εκφράσει την προσωπική του υποστήριξη για το Yamal LNG, στο οποίο η Novatek κατέχει μερίδιο 50,1%. Η Novatek ανήκει στον Leonid Mikhelson, τον πλουσιότερο επιχειρηματία της Ρωσίας, με πλούτο εκτιμώμενο από τη Forbes στα 18,4 δισ. δολάρια.
Αποτέλεσμα εικόνας για Putin launched Yamal LNG Christophe de Margerie

Οι επενδύσεις στο σχέδιο Yamal τέθηκαν σε κίνδυνο μετά τις δυτικές κυρώσεις για το ρόλο της Μόσχας στην κρίση στην Ουκρανία, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από κινεζικές και ρωσικές τράπεζες, καθώς και από τη ρωσική κυβέρνηση.
 Οι συμφωνίες χρηματοδότησης του Yamal LNG με τις κινεζικές τράπεζες ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης εξασφάλισε ρωσικά κρατικά κονδύλια ύψους 150 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από ταμείο και 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ (4,24 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις Sberbank και Gazprombank.
 Περισσότερο από το 95% της μελλοντικής παραγωγής του Yamal έχει ήδη πωληθεί για τα επόμενα 20 χρόνια, κυρίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
 Το Yamal LNG έχει σχεδιαστεί για να αποτελείται από τέσσερις γραμμές – τα τρία με ετήσια δυναμικότητα 5,5 εκατομμυρίων τόνων το καθένα και ένα χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου τόνων.
 Η δεύτερη γραμμή αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2018, η τρίτη το πρώτο τρίμηνο του 2019 και η τέταρτη μέχρι το τέλος του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης