Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλιματική έρευνα στην Ευρώπη καταγράφει την επόμενη μέρα του άνθρακα

Κλιματική έρευνα στην Ευρώπη καταγράφει την επόμενη μέρα του άνθρακα
Οι μονάδες άνθρακα εξακολουθούν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε μέρη της Ευρώπης
Περισσότεροι από τους μισούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν διάρκεια ζωής μέχρι το 2030 ενώ θεωρούνται ζημιογόνοι σύμφωνα με μελέτη που επισημαίνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη.
Σε ανάλυση που έγινε σε περισσότερες από 600 μονάδες παραγωγής ενέργειας από την Carbon Tracker, εκτιμάται ότι απώλειες 22 δισ. ευρώ θα μπορούν να αποφευχθούν με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Ωστόσο, εντός της Ευρώπης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο γρήγορα θα αποσυρθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τις κύριες εφαρμογές παραγωγής ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις ισορροπούν τις κλιματικές τους δεσμεύσεις με την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, υπογραμμίζει η Financial Times.
Οι μονάδες άνθρακα εξακολουθούν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε μέρη της Ευρώπης, αλλά αντιμετωπίζουν αυξανόμενες οικονομικές προκλήσεις από ρυθμιστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, καθώς και αυξανόμενο ανταγωνισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Περίπου το 54% των μονάδων άνθρακα της ΕΕ λειτουργούν με απώλειες, σύμφωνα με το Carbon Tracker, και αυτό θα αυξηθεί στο 97% μέχρι το 2030, εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναλάβουν τη δράση που απαιτείται για την επίτευξη των κλιματικών τους στόχων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης