Ενέργεια

Οι ενστάσεις της Μ&Μ Gas και της Προμηθέας Gas για τις δημοπρασίες του αγωγού φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο

Οι ενστάσεις της Μ&Μ Gas και της Προμηθέας Gas για τις δημοπρασίες του αγωγού φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο
H εισαγωγή αξιόλογων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τρίτους προμηθευτές στην Ελλάδα καθίσταται επισφαλής αν όχι αδύνατη
Ενστάσεις διατυπώνονται από τις εταιρίες Μ&Μ Gas και Προμηθέας Gas για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται από τον ΔΕΣΦΑ οι δημοπρασίες δέσμευσης δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου, στο σημείο εισόδου Kulata – Σιδηρόκαστρο, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα που θα επιτρέψουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από ιδιώτες προμηθευτές στην ελληνική αγορά.  
Η πρώτη από τις δημοπρασίες είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9/12 και αφορά τη δέσμευση αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας διάρκειας εννέα μηνών. 
Εν όψει αυτού, η ΡΑΕ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης του ΔΕΣΦΑ για τον τρόπο διενέργειας των δημοπρασιών.   

Τι υποστηρίζει η Μ&Μ Gas

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης η Μ&Μ Gas των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, με επιστολή της προ τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκφράζει σοβαρές ενστάσεις καλώντας τόσο τον ΔΕΣΦΑ όσο και τον διαχειριστή του δικτύου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επανεξετάσουν την προσέγγιση τους η οποία όπως σημειώνει «δημιουργεί πλείστα όσα εμπόδια στο άνοιγμα του σημείου διασύνδεσης σε νέους χρήστες και στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού.» 
Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Μ&Μ Gas με την πρόταση του ΔΕΣΦΑ δημοπρατείται κατά προτεραιότητα το σύνολο της ανάντι διαθέσιμης δυναμικότητας για δέσμευση σε ετήσια βάση. 
Ωστόσο, αναφέρει η εταιρία, επί του παρόντος η δυναμικότητα στο σημείο εξόδου του Βουλγαρικού δικτύου (Kulata) είναι μακροχρόνια δεσμευμένη από τον κατεστημένο Ρώσο προμηθευτή δηλαδή από τη Gazprom. 
Επομένως, σημειώνει η Μ&Μ Gas, η δέσμευση δυναμικότητας στο κατάντι δίκτυο θα γίνει από τη ΔΕΠΑ η οποία διαθέτει μακροχρόνιο συμβόλαιο με την Gazprom. 
Έτσι η δέσμευση δυναμικότητας από άλλον προμηθευτή καθίσταται άνευ αντικειμένου. 
Σύμφωνα με την Μ&Μ Gas είναι επιβεβλημένο από τον σχετικό κανονισμό της Ε.Ε. οι δυο διαχειριστές να προχωρήσουν σε δημοπράτηση δεσμοποιημένου προϊόντος (bundled), δηλαδή τόσο στο σημείο εισόδου, όσο και στο σημείο εξόδου. 
Επίσης σύμφωνα με την Μ&Μ Gas, ο ΔΕΣΦΑ προτείνει τη δημοπράτηση της υπολειπόμενης τεχνικής δυναμικότητας στην ελληνική πλευρά, για αδιάλειπτη δέσμευση σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που προϋποθέτει τη δέσμευση αντίστοιχης διακοπτόμενης δυναμικότητας στο δίκτυο της Βουλγαρίας.
Όμως, σημειώνει η εταιρία η δέσμευση δυναμικότητας από την Gazprom στο βουλγαρικό δίκτυο την αναδεικνύει σε ρόλο «κλειδοκράτορα» καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από αυτή η κατά περίπτωση (διακοπτόμενη) ύπαρξη διαθέσιμης δυναμικότητας.
Μάλιστα η Μ&Μ Gas αναφέρει ότι «υπ΄ αυτές τις συνθήκες η διαπραγμάτευση εισαγωγής αξιόλογων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τρίτους προμηθευτές στην Ελλάδα καθίσταται επισφαλής αν όχι αδύνατη.» 
Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με την Μ&Μ Gas και για τη δημοπράτηση αδιάλειπτης δυναμικότητας σε μηνιαία βάση, καθώς και για τη δημοπράτηση διακοπτόμενης δυναμικότητας. 
Με βάση όλα τα προαναφερόμενα η Μ&Μ Gas υποστηρίζει ότι η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει ο ΔΕΣΦΑ σε συνδυασμό με την αντίστοιχη μεθοδολογία της Bulgartransgaz δυσχεραίνει σημαντικά την ανάπτυξη ρευστότητας και ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς ευνοούνται οι συμμετέχοντες που εξυπηρετούνται από μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας, έναντι των spot προμηθειών σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση. 
Πρακτικά, σύμφωνα με την Μ&Μ Gas δεν απομένει καθόλου χώρος για τους προμηθευτές που επιθυμούν την εισαγωγή  ποσοτήτων spot φυσικού αερίου αλλά αντιθέτως προκρίνεται η χρήση της διασύνδεσης κατά βάση για την εξυπηρέτηση της μακροχρόνιας σύμβασης ΔΕΠΑ Gazprom. 
Σύμφωνα με την Μ&Μ Gas, ο ΔΕΣΦΑ και η ΡΑΕ οφείλουν να προάγουν τη δημοπράτηση κατ΄ ελάχιστο του 33% της ονομαστικής δυναμικότητας του σημείου εισόδου σε μηνιαία βάση ως δεσμοποιημενή αδιάλειπτη δυναμικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δυνητικούς ανταγωνιστές της Gazprom. 

Ποιες είναι οι παρατηρήσεις της Προμηθέας Gas

Από την πλευρά της η Προμηθέας Gas, σημειώνει ότι κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας για το τυποποιημένο προϊόν εννεάμηνης διάρκειας (1.1.2017-30.9.2017) πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για την αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ ως προς τη μέγιστη δυναμικότητα που μπορεί να δεσμεύσει στο σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο από τις 30.6.2017. 
Επίσης η Προμηθέας Gas τονίζει ότι το ποσοστό της δέσμευσης αυτής θα πρέπει να προσμετρήσει επί της πραγματικής διαθέσιμης αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας και όχι επί της τεχνικής δυναμικότητας του σημείου εισόδου στο Σιδηρόκαστρο 
Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζει η εταιρία, η δυναμικότητα στο σημείο εξόδου Kulata σε συνεχή βάση, είναι μικρότερη από την αντίστοιχη στο σημείο εισόδου Σιδηρόκαστρο, περίπου 108.000 MWh/ημέρα έναντι 121.608  MWh/ημέρα, αντίστοιχα. 
Τέλος η Προμηθέας Gas ζητεί να τηρηθεί η νομιμότητα ως προς τις προθεσμίες κατά την εφαρμογή των δημοπρασιών οι οποίες όπως σημειώνει διεξάγονται για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την εξασφάλιση με τον πλέον διαφανή και αμερόληπτο τρόπο της πρόσβασης των χρηστών στις υπηρεσίες δέσμευσης μεταφορικής ικανότητας στο Σιδηρόκαστρο.

Αρχική δημοσίευση: 05/12/2016 07:47

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης