Ενέργεια

Η Δανία μπλοκάρει την διέλευση του Nord Stream 2 από τα ύδατά της

Η Δανία μπλοκάρει την διέλευση του Nord Stream 2 από τα ύδατά της
Η Δανία ψήφισε νόμο που θα μπορούσε να απαγορεύσει τη διέλευση των ρωσικών αγωγών από τα ύδατά της επικαλούμενη λόγους ασφάλειας ή εξωτερικής πολιτικής
Η Δανία ψήφισε νόμο την Πέμπτη 30/11, που θα μπορεί να απαγορεύσει  τη διέλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Ρωσία από τα ύδατά της για λόγους ασφαλείας ή εξωτερικής πολιτικής.
Το μέτρο σύμφωνα με το reuters τροποποιεί το ρυθμιστικό πλαίσιο της Δανίας για να επιτρέψει στις αρχές να επικαλούνται λόγους ασφάλειας ή εξωτερικής πολιτικής για να εμποδίσουν έναν αγωγό.
Πρίν την ψήφιση του νόμου δεν υπήρχαν βάσιμοι λόγοι αντίρρησης.
Στην Δανία προκλήθηκε γεωπολιτική σύγκρουση, καθώς η ρωσική Gazprom και οι ευρωπαίοι εταίροι της προσπάθησαν να κατασκευάσουν το Nord Stream 2, ένα γιγάντιο αγωγό φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας τις υπάρχουσες χερσαίες διαδρομές στην Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λευκορωσία.
Η προτεινόμενη διαδρομή διέρχεται από τα ύδατα της Δανίας, αλλά η κοινοπραξία αγωγών διερευνά μια εναλλακτική διαδρομή βόρεια του δανικού νησιού Bornholm, σε διεθνή ύδατα και κατά συνέπεια δεν θα επηρεαστεί από την δανική απαγόρευση.
Η Nord Stream 2 έχει ήδη υποβάλει αίτηση για άδεια στη Δανία και η αίτησή της αξιολογείται στο γραφείο ενέργειας. Η αλλαγή του νόμου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αλλά θα ισχύει για έργα που έχουν ήδη υποβληθεί.
Τον Ιούνιο, ο Δανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Πολιτικής Lars Christian Lilleholt δήλωσε ότι αναμένει ότι ο οργανισμός θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή του στις αρχές του 2018.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης