Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι σχεδιασμοί για ένα ή δύο πακέτα στις πωλήσεις των λιγνιτικών της ΔΕΗ - Η DG Comp επισπεύδει το market test

Οι σχεδιασμοί για ένα ή δύο πακέτα στις πωλήσεις των λιγνιτικών της ΔΕΗ - Η DG Comp επισπεύδει το market test
Στο θέμα των εργαζομένων πολλά ζητήματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν λίγο πριν την νομοθέτηση της όλης διαδικασίας
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσημης συμφωνίας που ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τοποθέτησε χρονικά την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα διεξαχθεί από την ίδια την DG Comp.
Aυτό που δεν είπε ο κ. Σταθάκης είναι ότι και η όλη διαδικασία του διαγωνισμού που θα ακολουθήσει για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης ΔΕΗ θα εποπτεύεται στην κάθε της λεπτομέρεια από φορέα την DCcomp, στοιχείο που δείχνει ενδεχόμενα επιφυλακτικότητα εμπιστοσύνης της Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά.
Κατά τα λοιπά μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να οριστικοποιηθεί το (τεχνικό περίγραμμα) της συμφωνίας.
Δηλαδή, εάν οι προς πώληση μονάδες θα αποτελέσουν ένα ενιαίο πακέτο ή δύο , ένα για τις μονάδες του Βορρά (εν λειτουργία Μελίτη Ι και άδεια για την Μελίτη ΙΙ) και ένα για τις μονάδες του Νότου (3 και 4 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης) ή ένα συνδυασμό μονάδων Βορρά και Νότου.
Επίσης, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας της απόσχισης των προς πώληση μονάδων που θα αναλάβει να υλοποιήσει η ΔΕΗ κατά τα πρότυπα του μοντέλου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και οι αρμοδιότητες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα στην υλοποίηση της συμφωνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκποίησης μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Στο θέμα των εργαζομένων πολλά ζητήματα αναμένεται να οριστικοποιηθούν λίγο πριν την νομοθέτηση της όλης διαδικασίας.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε χθες τους εργαζόμενους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Μένει όμως αυτή η διασφάλιση να αποτυπωθεί και γραπτώς και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κατ’ αρχήν πόσοι εάν στον νέο ιδιοκτήτη θα περάσει το σύνολο των εργαζομένων στις υπό πώληση μονάδες και τι θα γίνει με όσους μείνουν εκτός.
Εάν θα ισχύει το ίδιο καθεστώς εργασιακών σχέσεων κλπ.

Αν και το ευρωπαϊκό πλαίσιο διασφαλίζει ότι η μεταβίβαση μιας εταιρίας δεν συνιστά επαρκή λόγω καταγγελίας συμβάσεων για εύλογο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους πιστωτές ποιο θα είναι αυτό το διάστημα, ενώ θα πρέπει να αποτιμηθεί για την επιτυχία του εγχειρήματος και η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων με τις υψηλές παροχές της προ-μνημονιακής περιόδου αφού πλέον ο ιδιοκτήτης δεν θα είναι το δημόσιο. Η συμφωνία πάντως προβλέπει ελάχιστο τίμημα το οποίο θα προσδιορισθεί μετά την αποτίμηση από ανεξάρτητο σύμβουλο.
Σε κάθε περίπτωση το μέτωπο με τους θεσμούς για την αποεπένδυση του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ έκλεισε και η κυβέρνηση πρέπει πλέον να διαχειριστεί το μέτωπο που άνοιξε από χθες με τη ΓΕΝΟΠ και τις τοπικές κοινωνίες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Αποδοχή του αιτήματος για παράταση της διάρκειας ζωής του ΑΗΣ Αμυνταίου από τους θεσμούς θα διευκολύνει τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη που καλείται να σηκώσει το βάρος της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης, αυτό όμως θα φανεί την Παρασκευή στη νέα συνάντηση που θα έχει με τους θεσμούς.
Χθες ο κ. Σταθάκης έδωσε διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ και των τοπικών κοινωνιών για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και άλλα ανταλλάγματα ενώ όρισε και το πρώτο ραντεβού του με τους φορείς της Μεγαλόπολης για μετά τα Χριστούγεννα. Το κοινό μέτωπο ΓΕΝΟΠ και φορέων των τοπικών κοινωνιών πάντως ανανέωσε τη δράση του για τις 4 Δεκεμβρίου με νέο συλλαλητήριο στη Φλώρινα και βασικό σύνθημα «ανεπιθύμητοι οι ιδιώτες επενδυτές στις τοπικές κοινωνίες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης