Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μ. Φιλίππου (ΛΑΓΗΕ): Προς κατάργηση η χρεώση προμηθευτών διότι οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς

Μ. Φιλίππου (ΛΑΓΗΕ): Προς κατάργηση η χρεώση προμηθευτών διότι οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς
Ο ΛΑΓΗΕ βρίσκεται αναζήτηση νέας μόνιμης λύσης προκειμένου να μην επανέλθει το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ αλλά και να μην διατηρηθεί η χρέωση των προμηθευτών.
Στην κατάργηση της χρέωσης των προμηθευτών, που επεβλήθη προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ και η οποία μέχρι σήμερα έχει επιβαρύνει τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με το συνολικό ποσό των 422 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 370 εκατ ευρώ καταβλήθηκαν από τη ΔΕΗ, προσανατολίζεται ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΓΗΕ, Μιχάλη Φιλίππου στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται αναζήτηση νέας μόνιμης λύσης προκειμένου να μην επανέλθει το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ αλλά και να μην διατηρηθεί η χρέωση των προμηθευτών. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου «υπάρχουν και άλλοι δρόμου, όπως οι εγγυήσεις προέλευσης.»
«Δεν θα αφήσουμε βέβαια τους παραγωγούς ΑΠΕ χωρίς στήριξη, δεν θα αφήσουμε τον ΕΛΑΠΕ χωρίς έσοδα και να ξαναγίνει ελλειμματικός, δεν θα επιβαρύνουμε τους καταναλωτές με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά πρέπει όλοι μαζί να επεξεργαστούμε μια υγιή λειτουργία χωρίς στρεβλώσεις, είπε ο κ Φιλίππου και πρότεινε ως λύση τη λειτουργία περιβαλλοντικής αγοράς και την ενεργοποίηση των πράσινων πιστοποιητικών όπως και σε άλλες χώρες.
Όπως είπε την περίοδο από το 2010 έως και το 2012 οι αποδόσεις των επενδύσεων στις ΑΠΕ ήταν υπέρογκες δημιουργώντας όμως τεράστια προβλήματα στον Ειδικό Λογαριασμό. Σε κάποιο βαθμό τα προβλήματα αυτά ελέγχθηκαν με το New Deal, αν και υπάρχουν ακόμη ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις. Με τη χρέωση προμηθευτών σημείωσε ο κ. Φιλίππου ο λογαριασμός έγινε πλεονασματικός, όμως πρόκειται για μια ακόμη στρέβλωση της αγοράς και αν δεν την αντιμετωπίσουμε δεν θα βρούμε ισορροπία.
Η τιμή είπε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ πρέπει πάντα να έχει σχέση με την ποσότητα. Δεν είναι δυνατόν να «τρέχουμε» δυο φορές να επιλύσουμε τον ΗΕΠ, με τις ΑΠΕ και χωρίς τις ΑΠΕ.
Αν ήταν αυτή η λύση στο πρόβλημα θα είχε εφαρμοστεί στο εξωτερικό.  Δεν υπάρχει πουθενά. Οι στόχοι για τις ΑΠΕ πρέπει να επιτευχθούν μέσω των αγορών.
Εξάλλου ο κ. Φιλίππου αναφέρθηκε στη μελλοντική αγορά ενέργειας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μέλλον υπάρχει μόνο αν βρούμε όλοι μαζί ένα συσχετισμό συμφερόντων ώστε να προχωρήσει μπροστά η αγορά».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης