Ενέργεια

Σταθάκης: Η πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ οδηγεί σε δημιουργία 2 -3 νέων ενεργειακών πόλων στην αγορά

Σταθάκης: Η πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ οδηγεί σε δημιουργία 2 -3 νέων ενεργειακών πόλων στην αγορά
Εξάλλου ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Τη δημιουργία δυο ακόμη ενεργειακών πόλων πέραν της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την DGComp για τον καθορισμό των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα ενταχθούν στο market test, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι ο ρόλος του λιγνίτη στο ενεργειακό σύστημα της χώρας θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της πολιτικής της ΕΕ.
Παράλληλα όπως είπε μέσω της αποεπένδυσης των μονάδων της ΔΕΗ θα δημιουργηθούν δεύτερος και τρίτος ενεργειακός πόλος.
Ενόψει αυτού ο κ. Σταθάκης είπε ότι η ΔΕΗ θα στηριχθεί ως βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, αλλά θα πρέπει να μετασχηματιστεί σε εταιρία παροχής πολλαπλών ενεργειακών υπηρεσιών με έμφαση στις ΑΠΕ.
Εξάλλου ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ όπως είπε την επόμενη εβδομάδα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να παράγουν τη δίκη τους ενέργεια. Όπως είπε ο αποκεντρωμένος τρόπος παραγωγής θα δημιουργήσει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Αναλυτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις κεντρικές στρατηγικές κατευθύνσεις του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, με ορίζοντα το 2030 που εκπονεί για πρώτη φορά το ΥΠΕΝ, παρουσίασε 
Όπως σημείωσε, "ο σχεδιασμός μας είναι σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς δεσμευτικούς στόχους και το «χειμερινό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υιοθετεί ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους".
Συγκεκριμένα στάθηκε:
- Στην προτεραιότητα εξασφάλισης επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των νησιών
- Στη διασφάλιση ότι τα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες διατίθενται σε αγορές που λειτουργούν με διαφάνεια και σύμφωνα με τους κανόνες του ανταγωνισμού
- Στη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών
- Στη συμβολή του ενεργειακού τομέα στην αναπτυξιακή προσπάθεια συνολικά της οικονομίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας
- Στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη
 «Το ειδικό βάρος του λιγνίτη θα μειωθεί αλλά, θα διατηρήσει παράλληλα ένα σημαντικό μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα. Η Δ.Ε.Η. θα παραμείνει  κεντρικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, θα αναπτύξει δραστηριότητες και σε άλλους τομείς και θα επεκτείνει τη διεθνή παρουσία της», ανέφερε ο Υπουργός.
Ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου για το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της σύγκλισης της ελληνικής αγοράς ενέργειας με το ευρωπαϊκό «μοντέλο-στόχο», το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Τόνισε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ανάπτυξη Α.Π.Ε. που προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, καθώς και την τροποποίηση του μηχανισμού στήριξης των Α.Π.Ε., με την εισαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας.
Στάθηκε, ιδιαίτερα στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω της αυξημένης εξάρτησης από εισαγωγές φυσικού αερίου και στο ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια εφοδιασμού μέσω της συμμετοχής της σε μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου, όπως: ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), η κατασκευή του πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας ως αποθήκη φυσικού αερίου.
Αναφερόμενος στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου δήλωσε ότι η χονδρεμπορική αγορά έχει ήδη ανοίξει και ότι από τη 1η Ιανουαρίου του 2018, ανοίγει και η λιανική αγορά, διασφαλίζοντας ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Όσον αφορά στο μέτωπο της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων ο κ. Σταθάκης, σημείωσε ότι η υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου 2, στην περιοχή του Ιονίου με την Κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ., τον προηγούμενο μήνα, ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς θέτει την Ελλάδα σε κοινό βηματισμό με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο νόμου των Ενεργειακών Κοινοτήτων που κατατίθεται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα ενισχύει την αυτοπαραγωγή και την αποκέντρωση. Οι Ενεργειακές Κοινότητες αναμένεται να αποτελέσουν ένα νέο σημαντικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, κινητοποιώντας επενδύσεις και την περαιτέρω διείσδυση των Α.Π.Ε.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι ο μετασχηματισμός στην αγορά ενέργειας δημιουργεί αναπτυξιακές δυνατότητες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας διεξόδου της χώρας από την κρίση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης