Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού να γίνει προς όφελος των καταναλωτών

ΕΒΙΚΕΝ: Η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού να γίνει προς όφελος των καταναλωτών
«Είναι ιστορική ευθύνη για την Πολιτεία και τις αρμόδιες Αρχές (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ) να θέσουν τις βάσεις μιας αγοράς που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας» επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ
Την αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς στο πλαίσιο της μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο-Στόχο τονίζει με ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ.
«Η σημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από πλήθος στρεβλώσεων που θεσπίστηκαν σταδιακά στη διάρκεια της παρελθούσης εικοσαετίας στο όνομα της προστασίας των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας έναντι της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας συγχρόνως τους καταναλωτές με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να θεωρεί κάποιος ότι η δυνατότητα του καταναλωτή να επιλέγει τον προμηθευτή του σημαίνει ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, όπως παρουσιάζεται από πολλούς.
Ενόψει λοιπόν των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα η βιομηχανία θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση της ελληνικής αγοράς στο πλαίσιο της μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο-Στόχο (Target Model), αποτελεί μοναδική ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί πραγματικά με τα βασικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών αγορών προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής βάσης της χώρας και της Εθνικής Οικονομίας.
Η διαιώνιση τέτοιων στρεβλώσεων, κάθε φορά με διαφορετικά προσχήματα, αποτελεί ανεπίτρεπτο πισωγύρισμα τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να ξεφύγει από ένα κύκλο δεκαετούς ύφεσης.
Πιο συγκεκριμένα θέση της ΕΒΙΚΕΝ είναι ότι στον σχεδιασμό της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρέπει να συμπεριληφθούν μέτρα, τα οποία παρεμποδίζουν την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, υπονομεύουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και άγουν σε εξόφθαλμες στρεβλώσεις, όπως:
  1. Η διατήρηση ελαχίστου ορίου τιμής στις προσφορές ηλεκτρικής ενεργείας από τους παραγωγούς και
  2. Ο αποκλεισμός της δυνατότητας υποβολής προσφορών χαρτοφυλακίου (portfolio-based), με μόνη επιλογή την υποβολή προσφορών ανά μονάδα παραγωγής (unit-based)
Είναι ιστορική ευθύνη για την Πολιτεία και τις αρμόδιες Αρχές (ΡΑΕ, ΛΑΓΗΕ) να θέσουν τις βάσεις μιας αγοράς που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και όχι τα επιχειρηματικά ρίσκα των ιδιωτών παραγωγών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης