Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς η φορολογία διπλασιάζει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Εκκρεμεί η χορήγηση του σχετικού επιδόματος

Πώς η φορολογία διπλασιάζει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – Εκκρεμεί η χορήγηση του σχετικού επιδόματος
Το καύσιμο πωλείται σήμερα προς 95 λεπτά του ευρώ, με την πραγματική αξία του προϊόντος να διαμορφώνεται στα 45 λεπτά το λίτρο
Σε πεδίο εξασφάλισης φορολογικών εσόδων έχει γίνει για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πετρέλαιο θέρμανσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο το φυσικό αέριο αν και αυτό έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς διείσδυσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της σημαντικά οικονομικότερης χρήσης του.
Η χρήση του φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης υπολογίζεται κάτω από το 10% της αγοράς, όταν στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν περίπου 7,5 εκατομμύρια κατοικίες εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το πετρέλαιο θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως, υπολόγισε περισσότερο τα έσοδα του κράτους ενώ παρέλειψε τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών για θέρμανση και διατήρησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε απαγορευτικά επίπεδα που ανέρχεται στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή 28 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου.
Το μέσο κόστος του προϊόντος από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 45 λεπτά του ευρώ.
Η μέση τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίσθηκε στα 95 λεπτά το λίτρο.
Από τα 95 λεπτά, τα 90 λεπτά αφορούν στην αξία του προϊόντος (45 λεπτά), στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (28 λεπτά του ευρώ) και στον συντελεστή ΦΠΑ που ανέρχεται σήμερα στο 24% από 23 % που ήταν μέχρι πρότινος.
Ο πρατηριούχος όπως και η εταιρεία διανομής πετρελαίου θέρμανσης θα μοιρασθούν τα 5 λεπτά που απομένουν από την τελική τιμή του προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ΦΠΑ στην τελική τιμή του προϊόντος είναι 17 λεπτά του ευρώ.

Η εξέλιξη του ΕΦΚ

Η φορολογική πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών απέναντι στους χρήστες φυσικού αερίου είναι η ενδεδειγμένη, ενώ στην ουσία αγνοεί τον κύριο όγκο των καταναλωτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και πολλοί από τους οποίους δεν είναι καν σε θέση να το αγοράσουν.
Να σημειωθεί ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανήλθε το 2011 στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο από 21 ευρώ που ήταν παλαιότερα.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2012 και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, εκτοξεύθηκε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα – στα 330 ευρώ – για να μειωθεί στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο το 2014.
Τα επόμενα δύο χρόνια ανέβηκε εκ νέου στα 330 για να μειωθεί φέτος στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Σημαντική επιβάρυνση ήταν η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% διότι υπολογίζεται μετά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης όπως και τα κριτήρια που θα ισχύσουν για όσους το δικαιούνται.
Πάντως, το ποσό που θα διανεμηθεί ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης