Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Socar: Η αποτυχία του deal για τον ΔΕΣΦΑ δεν επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα

Socar: Η αποτυχία του deal για τον ΔΕΣΦΑ δεν επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα
«Η αποτυχία της συμφωνίας για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ δεν πρόκειται να επηρεάσει τα επενδυτικά σχέδια της Socar στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.»  
Αυτό αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν που βασίζεται σε ανακοίνωση Socar η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας.
Στο τηλεγράφημε του Reuters σημειώνεται ακόμη, πως το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (30/11) ότι η πρόταση της Socar να μειώσει την τιμή της συμφωνίας εξαγοράς (400 εκατ ευρώ) ήταν ανέφικτη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Socar έχει ως εξής:
"Η Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Α.Ε και τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. δεν παρέτειναν την ισχύ του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης για το 66% του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ).
Στις 21 Ιουνίου του 2013 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου ανακοίνωσε ότι η Socar είναι ο νικητής του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Κατά τα τελευταία 2 χρόνια Socar βρίσκεται στη διαδικασία της εξασφάλισης κανονιστικών εγκρίσεων από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές και ικανοποίησης των κανονιστικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης πιθανών αγοραστών για να λάβουν ένα μερίδιο στον  ΔΕΣΦΑ.
Η Socar η SNAM και οι πωλητές είχαν εντατικές διαπραγματεύσεις κατά τους τελευταίους αρκετούς μήνες για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τα εκκρεμή ζητήματα υπό το πρίσμα των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών στην Ελλάδα που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση και την αξία του ΔΕΣΦΑ.
Η ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων ήταν πάντα φιλική και η ελληνική κυβέρνηση και οι πωλητές ήταν συνεργάσιμοι και υποστηρικτικοί για τη συμφωνία.
Ωστόσο, τα μέρη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε έναν αμοιβαία αποδεκτό εμπορικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των ανησυχιών τόσο των επενδυτών όσο και των πωλητών.
Ως αποτέλεσμα, η συναλλαγή δεν έκλεισε στις 30 Νοεμβρίου 2016.
Η Socar δεν αναμένει ότι η ακύρωση της συναλλαγής θα  επηρεάσουν τις μελλοντικές επενδύσεις της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ».


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης