Ενέργεια

Τι προβλέπει το πακέτο της Κομισιόν για βιοκαύσιμα, ΑΠΕ και ηλεκτρισμό

Τι προβλέπει το πακέτο της Κομισιόν για βιοκαύσιμα, ΑΠΕ και ηλεκτρισμό
Η ανάπτυξη προηγμένων εναλλακτικών καυσίμων για τις μεταφορές θα ενθαρρυνθεί μέσα από μια υποχρέωση ανάμιξης στους προμηθευτές καυσίμων
Παρά την σημαντική ανάπτυξη των ανανεώσιμων καυσίμων από το 2009 και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός προηγμένων βιοκαυσίμων, εντούτοις οι μεταφορές στην ΕΕ ακόμη εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι προμήθειες πετρελαίου είναι σχεδόν στο 94% επί του συνόλου της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την κίνηση των Ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, φορτηγών, πλοίων και αεροπλάνων.
Το συγκεκριμένο πακέτο θα επιταχύνει την ανάπτυξη των χαμηλών εκπομπών και της ανανεώσιμης ενέργειας στα καύσιμα των μεταφορών, κάτι που γίνεται με τα προηγμένα βιοκαύσιμα και τον ηλεκτρισμό.
Αυτά τα καύσιμα θα χρειαστεί να παράξουν τουλάχιστον 70% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις εναλλακτικές των ορυκτών καυσίμων.
Σημειώνεται ότι προηγμένα βιοκαύσιμα χαρακτηρίζονται τα βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς που δεν βασίζονται σε καλλιέργειες τροφίμων, αλλά η πρώτη ύλη τους προέρχεται από άλλες πηγές, όπως απόβλητα και γεωργικά κατάλοιπα (π.χ. άχυρο σίτου, αστικά απόβλητα κτλ), καλλιέργειες μη εδώδιμων προϊόντων (π.χ. χλόες, δασύλλια περιοδικής υλοτόμησης) και άλγη (φύκια).
Η ανάπτυξη προηγμένων εναλλακτικών καυσίμων για τις μεταφορές θα ενθαρρυνθεί μέσα από μια υποχρέωση ανάμιξης στους προμηθευτές καυσίμων, ενώ τα βιοκαύσιμα που βασίζονται στα τρόφιμα προοδευτικά θα μειώσουν την συνεισφορά τους στον στόχο των ανανεώσιμων της ΕΕ.
Ως μέρος του Πακέτου της Καθαρής Ενέργειας για όλους τους Ευρωπαίους της Κομισιόν, υιοθετήθηκε επίσης μια ευρωπαϊκή στρατηγική για Συνεργατικά Ευφυή Συστήματα Μεταφοράς (C-ITS). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία προς την συνεργατική, συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα. Η στρατηγική θα είναι σημαντική ως προς την ψηφιοποίηση των Ευρωπαϊκών μεταφορών, καθιστώντας τον τομέα πιο αποδοτικό και ασφαλή.

Τι προβλέπεται
Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να ευνοήσει την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα και την ενεργειακή διαφοροποίηση του τομέα των μεταφορών με ένα βιώσιμο τρόπο, η αναθεωρημένη οδηγία προβλέπει τα εξής:
-Εισάγεται μια υποχρέωση στους Ευρωπαίους προμηθευτές καυσίμων κίνησης να παρέχουν ένα αυξανόμενο μερίδιο από ανανεώσιμες και χαμηλού άνθρακα στα καύσιμα, περιλαμβανομένων των προηγμένων βιοκαυσίμων, ανανεώσιμων καυσίμων για τις μεταφορές μη βιολογικής προέλευσης (π.χ. υδρογόνο), καύσιμα με βάση τα απόβλητα, καθώς και ηλεκτρισμό από ΑΠΕ.
Το επίπεδο αυτής της υποχρέωσης σταδιακά αυξάνεται από 1,5% το 2021 (σε ενεργειακούς όρους) σε 6,8% το 2030, περιλαμβανομένου ποσοστού τουλάχιστον 3,6% από προηγμένα βιοκαύσιμα.
Οι προτιμησιακοί κανόνες εφαρμόζονται σε προηγμένα καύσιμα αεροπλοΐας, ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξή τους στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών (π.χ. το ενεργειακό τους περιεχόμενο υπολογίζεται σε 20% παραπάνω).
-Σχετικά με τον περιορισμό των επιπτώσεων από την Έμμεση Αλλαγή Χρήσης Γης (ILUC) εισάγεται ένα ανώτατο όριο για την συμβολή των βιοκαυσίμων, που παράγονται από τρόφιμα, προς την επίτευξη του στόχου για την ανανεώσιμη ενέργεια της ΕΕ, ξεκινώντας από 7% το 2021 και κατεβαίνοντας σταδιακά στο 3,8% το 2030.
-Εισάγονται εθνικές βάσεις δεδομένων για να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των καυσίμων και να μετριαστεί ο κίνδυνος της απάτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης