Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ηλεκτρική ενέργεια κάνει τον κόσμο να γυρίζει

Η ηλεκτρική ενέργεια κάνει τον κόσμο να γυρίζει
"Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας", δήλωσε στο CNBC ο Peter Palensky, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία -"Υγεία, μεταφορές, τρόφιμα, πληροφορίες: όλα αυτά βασίζονται στον ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα."
Ο κόσμος στον οποίο ζούμε θα φαινόταν πολύ διαφορετικός χωρίς ηλεκτρισμό.
Αν οι άνθρωποι δεν είχαν βρει έναν τρόπο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές του, τα πάντα από τα κινητά τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις μέχρι τα φανάρια και τα ταμπλέτες δεν θα υπήρχαν.
Το CNBC  σε σημερινό 16/11 δημοσίευμα του εξετάζει την ηλεκτρική ενέργεια και τις παραμέτρους του, κατά πολλούς, αυτονόητου.
Τι είναι στην πραγματικότητα; γιατί είναι τόσο σημαντική; πως επηρεάζει το περιβάλλον; είναι τα ερωτήματα που θέτει το δίκτυο.

Τα βασικά

Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να περιγραφεί ως "ροή ηλεκτρικής ενέργειας", όπως το θέτει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE).
Το DOE ταξινομεί την ηλεκτρική ενέργεια ως δευτερεύουσα πηγή ενέργειας που παράγεται από τη "μετατροπή των πρωτογενών πηγών ".
Αυτές οι πρωτογενείς πηγές περιλαμβάνουν τα πάντα, από ορυκτά καύσιμα έως αιολική και ηλιακή.

Οι χρήσεις

"Η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας", δήλωσε στο CNBC ο Peter Palensky, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft στην Ολλανδία. "Υγεία, μεταφορές, τρόφιμα, πληροφορίες: όλα αυτά βασίζονται στον ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα."
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας (EIA) αναφέρει ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ ανήλθε σε περίπου 3,85 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες πέρυσι.
Για να θέσουμε τα πράγματα σε προοπτική, η EIA ανέφερε ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το 2016 ήταν "13 φορές μεγαλύτερη" από ό, τι το 1950.
Η ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκτιμά ότι η "ψύξη του χώρου" - με άλλα λόγια, ο κλιματισμός - ήταν η μοναδική μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό τομέα των ΗΠΑ.
Στον εμπορικό τομέα των ΗΠΑ, η EIA εκτιμά ότι η ψύξη ήταν "η μεγαλύτερη ενιαία τελική χρήση" ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δίκτυο

Πολλές πηγές μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η διοχέτευσή του  στους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση και να συντηρούν και παγώνουν τα τρόφιμα απαιτεί τη χρήση ενός δικτύου, ένα κρίσιμο τμήμα της υποδομής.
Το DOE περιγράφει το δίκτυο ως "αλληλοσυνδεδεμένη ομάδα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συναφούς εξοπλισμού".
Χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε "υψηλή τάση μεταξύ σημείων παροχής" και σημείων όπου είτε μεταφέρεται σε άλλα ηλεκτρικά συστήματα είτε "μετασχηματίζεται σε χαμηλότερη τάση" και αποστέλλεται στους καταναλωτές.
Η κλίμακα των δικτύων είναι σημαντική.
Για παράδειγμα, το Εθνικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο εκμεταλλεύεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, αναφέρει ότι τα δίκτυά του αποτελούνται από περίπου 4,474 μίλια από εναέρια γραμμή, 932 μίλια υπόγειου καλωδίου και 342 υποσταθμούς.

Ο αντίκτυπος

Δεδομένου του φάσματος των πηγών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν περιβαλλοντικές συνέπειες.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ανακοίνωσε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παραγωγή στερεών αποβλήτων - μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες - και χρήση υδάτινων πόρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης