Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμφωνία κυβέρνησης – Κομισιόν για τη λίστα με τις λιγνιτικές μονάδες – Ποιες οδεύουν σε πώληση – Πότε θα γίνει το market test

Συμφωνία κυβέρνησης – Κομισιόν για τη λίστα με τις λιγνιτικές μονάδες – Ποιες οδεύουν σε πώληση – Πότε θα γίνει το market test
Την προσεχή Τετάρτη 15/11 η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας
Ο κύβος ερρίφθη και το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα πάρει το δρόμο της πώλησης έχει συμφωνηθεί ήδη μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 στην Αρκαδία, μαζί με το ορυχείο που τις τροφοδοτεί, η μονάδα Μελίτη 1 και η άδεια για τη Μελίτη 2 στη Φλώρινα μαζί με το ορυχείο της Βεύης, θα ενταχθούν τελικώς στο market test για τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος το οποίο θα γίνει από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) το Δεκέμβριο, ενώ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση.
Η συμφωνία «κλείδωσε» την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της DGComp και επισφραγίστηκε στις συζητήσεις που είχε στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη αλλά και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη.
Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη (15/11) κατά τη συνάντηση που θα έχει στις 2 το μεσημέρι με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο κ. Σταθάκης.
Την Πέμπτη (16/11) ο υπουργός θα επισκεφθεί την Μεγαλόπολη και θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη των τοπικών φορέων, παρουσία και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ο οποίος κατά το παρελθόν έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση του στην προοπτική πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ της περιοχής του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη της Μεγαλόπολης θα συμμετέχουν επίσης, πέραν της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, καθώς κι άλλοι δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών δήμων.
Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφύγει την ένταξη των δυο μονάδων της Μεγαλόπολης στο market test απέτυχαν όπως επίσης απέτυχαν και οι προσπάθειες των τελευταίων ημερών να ενταχθεί μόνο η μία από τις δύο.

Αντιδράσεις και προσφυγές

Έτσι πλέον ο κ. Σταθάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις σε μια περιοχή όπου η στάση του περιφερειάρχη, κάθε άλλο παρά φιλική είναι προς την κυβέρνηση και τις επιλογές της, όπως αυτή του Θεόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία.   
Πάντως σε πρώτη φάση ή αντιδράσεις που σχεδιάσει η ΓΕΝΟΠ φαίνεται ότι θα έχουν τη μορφή συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας και όπως φαίνεται τα πράγματα θα κυλήσουν σχετικά ήρεμα για την πραγματοποίηση του market test, ενώ οι όποιες αντιδράσεις σχεδιάζεται να ενταθούν με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων.
Επί το παρόντος σε επίπεδο αντιδράσεων έχει ενδιαφέρον η προσφυγή στο ΣτΕ τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων και συγκεκριμένα της WWF, της Greenpeace Hellas και του κοινωφελούς ιδρύματος Client Earth, που ζητούν την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΝ για την ανανέωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΝ έχει ημερομηνία 8.9.2017 και με αυτή ανανεώνεται και τροποποιείται παλαιότερη απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη που είχε λήξει πριν από μια δεκαετία, δηλαδή το 2006.

Επενδυτές εκτός Ευρώπης

Σε ότι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, είναι γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες δεν ενδιαφέρονται για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων, ενώ και οι πιθανοί Έλληνες επενδυτές συνοψίζουν τη θέση τους στη φράση: «Χωρίς νερό, ο λιγνίτης δεν καταπίνεται».
Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της κυβέρνησης μεταδίδεται αισιοδοξία, η οποία όπως φαίνεται οφείλεται στην κάμψη της αρνητικής στάσης της Κομισιόν έναντι του ενδιαφέροντος που ενδέχεται να εκδηλωθεί από εταιρίες χωρών εκτός ΕΕ όπως η Κίνα.
Είναι γνωστά άλλωστε τα ανοίγματα που έχει κάνει ο κ. Παναγιωτάκης σε κινεζικές εταιρίες υπογράφοντας σειρά μνημονίων συνεργασίας, ενώ όπως φαίνεται στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος κινήθηκε και κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κορέα όπου συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Korea Electric Power Corporation.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι κρίσιμης σημασίας θεωρείται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που έχει οριστεί για τις 21 Νοεμβρίου, καθώς σε αυτό αναμένεται να εγκριθεί η λίστα των μονάδων που θα δώσει προς πώληση η επιχείρηση, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα προγραμματιστεί και έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να επικυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση.
Ανοιχτό παραμένει εάν η γενική συνέλευση αυτή θα γίνει πριν ή μετά το market test.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης