Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Sefcovic (Κομισιόν) στο WEN: Ανοιχτός ο δρόμος για συμμετοχή εταιρειών εκτός Ευρωζώνης στο market test των λιγνιτικών

Sefcovic (Κομισιόν) στο WEN: Ανοιχτός ο δρόμος για συμμετοχή εταιρειών εκτός Ευρωζώνης στο market test των λιγνιτικών
Αισιόδοξος και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρευ  Πάιατ για την πορεία του FSRU
Ανοίγει ο δρόμος για την συμμετοχή εταιρειών από χώρες εκτός της Ευρωζώνης στο market test των λιγνιτικών μονάδων.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič, ερωτηθείς για το συγκεκριμένο ζήτημα από το worldenergynews.gr, απάντησε ότι: «Θεωρώ ότι είναι πιθανό».
Το WEN απηύθνε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα στην κετεύθυνση, "αν μπορούν να συμμετάσχουν στο market test των λιγνιτικών μονάδων και εταιρίες από χώρες εκτός ευρώ".
Η συγκεκριμένη απάντηση του κ. Σέφκοβιτς αφήνει ανοιχτό το θέμα και πάντως δεν δείχνει ότι θα υπάρξουν ενστάσεις σε πρώτη φάση από την Κομισιόν, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά.
Είναι μεγάλης σημασίας όμως καθώς το ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες προέρχεται κατά κύριο λόγο από Κινέζους και χώρες προέλευσης εκτός Ευρωζώνης.
Αρα για ολοκληρωθεί με επιτυχία η πώληση των λιγνιτικών που θα επιλεγούν, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές σε ευρωπαικό επίπεδο προσφορές με την παραπάνω προέλευση.
Η απάντησή του κ. Σέφκοβιτς, ερμηνεύεται ότι «δεν αποκλείεται οι εταιρείες των χωρών που βρίσκονται εκτός του ευρώ να μπουν στο market test των λιγνικτικών».
Παράλληλα, αισιόδοξος για την πορεία του market test, εμφανίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης που διατύπωσε τη βεβαιότητά του για την επιτυχή πορεία του market test.
"Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστεύει, ότι θα πάει καλά το market test" ανέφερε.
Προηγείται η συμφωνία για το χαρτοφυλάκιο πώλησης των λιγνιτικών με την Κομισιόν και θα ακολουθήσει η διενέργεια του market test που θα λάβει χώρα είτε εντός του Νοεμβρίου είτε στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στην εκδήλωση του Greek Energy Forum που παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič, μίλησε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, ο οποίος τόνισε τη σημασία να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για να υπάρξουν ανταγωνιστικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε σχέση με τη Ρωσία.
Ο κ. Πάιατ τόνισε τη σημασία του FRSU της Αλεξανδρούπολης και εκτιμά ότι είναι πιθανή η συμμετοχή της αμερικανικής Tellurian στο μετοχικό σχήμα του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης