Ενέργεια

Στους 18 οι μνηστήρες για ΔΕΦΑ στην Κύπρο - Τι γίνεται με βάση το χρονοδιάγραμμα

Στους 18 οι μνηστήρες για ΔΕΦΑ στην Κύπρο - Τι γίνεται με βάση το χρονοδιάγραμμα
Η λύση που θα εφαρμοστεί, θα λειτουργεί ως βασική για εφοδιασμό της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο
Στους 18 έφτασαν οι ενδιαφερόμενοι οίκοι συμβούλων που μπήκαν στη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής συμβούλων της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για το έργο έλευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Η περίοδος υποβολής ενδιαφέροντος έληξε στην περασμένη Τρίτη.
Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΦΑ, οι προτάσεις μπαίνουν σε διαδικασία αξιολόγησης, με βάση τις προβλέψεις του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί στα μέσα του περασμένου μήνα. Όσοι ενδιαφερόμενοι κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια, θα κληθούν σύντομα να συμμετάσχουν στον τελικό διαγωνισμό επιλογής του συμβούλου, με τον οποίο θα προχωρήσουν στις διαδικασίες επιλογής αναδόχων για το έργο έλευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η αξία του συμβολαίου για τους συμβούλους, υπολογίζεται να ανέλθει στα €1,8 εκατ. εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (το 60%) προβλέπεται ότι θα καταβληθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και το 40% από τη ΔΕΦΑ. Το συμβόλαιο θα έχει τριετή ισχύ, με γνώμονα την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την άφιξη υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για ηλεκτροπαραγωγή και το ασφυκτικό πλέον χρονοδιάγραμμα, που απαιτεί όπως ο στόχος αυτός επιτευχθεί πριν τις αρχές του 2020.
Με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα, που μέχρι τώρα τηρείται χωρίς σοβαρές καθυστερήσεις, η επιλογή των συμβούλων θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή μέσα στις επόμενες 50 ημέρες.
Από τον διαγωνισμό θα επιλεγούν ουσιαστικά σύμβουλοι για τα νομικά θέματα, για τα εμπορικά και για τα οικονομικά. Με τη δική τους ουσιαστική συμβολή, θα διεξαχθεί σειρά διαγωνιστικών διαδικασιών για επιλογή αναδόχου που θα προμηθεύσει την Κύπρο με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς, για απόκτηση πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό όπως και του χειρισμού της μονάδας αυτής, αλλά και μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι ίδιοι σύμβουλοι θα πρέπει να συμβάλουν και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΔΕΦΑ και ΑΗΚ, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι εξασφαλισμένες και στις μεταξύ τους πράξεις πώλησης αερίου από τη ΔΕΦΑ προς την ΑΗΚ. Ανάλογες συμφωνίες θα γίνουν και με ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού από συμβατικές πηγές, όταν αρχίσουν να λειτουργούν.
Η λύση που θα εφαρμοστεί, θα λειτουργεί ως βασική για εφοδιασμό της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, όταν όμως έρθει αέριο από κυπριακά κοιτάσματα, η λύση θα παραμένει ως εφεδρική, για σκοπούς ασφάλειας της αδιάκοπης και επαρκούς ηλεκτροπαραγωγής. Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ΑΗΚ θα έχει το δικαίωμα επιλογής για να αποκτήσει ποσοστό μέχρι και 30% στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία της πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης. Κι αυτό για να αποκτήσει σταδιακά ο ημικρατικός οργανισμός εμπειρίες σε όλο το φάσμα διαχείρισης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. 
Η διαδικασία ξεκίνησε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του υπουργού Ενέργειας τον περασμένο Μάιο, οπότε και δόθηκαν οι σχετικές εντολές στη ΔΕΦΑ. Η επιλογή της πλωτής μονάδας LNG στο Βασιλικό, κρίθηκε ως η πιο ενδεδειγμένη, με βάση μελέτη της ΔΕΦΑ με τη βοήθεια εξειδικευμένων ξένων συμβούλων, στη βάση και της καθοδήγησης που δόθηκε από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού, με σκοπό την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου. 
Με τις διαδικασίες αυτές, εγκαταλείφθηκε η πολιτική της τελευταίας δεκαετίας για «προσωρινή» ή «ενδιάμεση» λύση και αποφασίστηκε η μόνιμη εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και αποϋγροποίησης. Έτσι, ακόμα και όταν φτάσει στην ηλεκτροπαραγωγή φυσικό αέριο από κυπριακά κοιτάσματα, η πλωτή μονάδα θα παρέχει εφεδρική λύση αν η παροχή αυτή διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο προσωρινά.

Αγώνας δρόμου για το χρονοδιάγραμμα

Κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, να κατακυρωθούν οι διαγωνισμοί και να ξεκινήσουν να λειτουργούν η μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και οι συμφωνίες εφοδιασμού με LNG, πριν την 1η Ιανουαρίου 2020. 
Μετά την ημερομηνία αυτή, η Κύπρος θα πρέπει να μειώσει δραστικά τους ρύπους από την παραγωγή ηλεκτρισμού. Σε αντίθετη περίπτωση, τόσο το κόστος προσθήκης αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, όσο και οι ποινές για τους ρύπους, θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού. 
Η ΑΗΚ από την πλευρά της, θέλει και διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία αυτή θα καταλήξει επιτυχώς, όπως και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης, αφού διαφορετικά θα πρέπει να προχωρήσει σε εγκατάσταση πανάκριβων (€40 εκατ.) συστημάτων φίλτρων. Μάλιστα, ο οργανισμός είχε προχωρήσει και σε προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού για τα φίλτρα, που λόγω προβληματικής προκήρυξης καθυστέρησε να προχωρήσει.
Πρόκειται για την έβδομη διαδικασία από το 2006 μέχρι τώρα με στόχο την εξασφάλιση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, με τις προηγούμενες έξι είτε να διακόπηκαν είτε να κατέληξαν σε αποτυχία.

Πηγή: Φιλελεύθερος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης