Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μαθιοπούλου (ASPIDE): Πώς η Ελλάδα θα γίνει η εναλλακτική λύση τροφοδοσίας αερίου για την Ευρώπη

Μαθιοπούλου (ASPIDE): Πώς η Ελλάδα θα γίνει η εναλλακτική λύση τροφοδοσίας αερίου για την Ευρώπη
Η Καθηγήτρια, Dr. Μαργαρίτα Μαθιοπούλου είναι Ιδρύτρια – Διευθύνων Σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου, ASPIDE, στη Γερμανία.
Ο όμιλος ASPIDE είναι γερμανικός και εστιάζει στις ΑΠΕ, αλλά και στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ενεργός σε 27 αγορές και εδώ και τρία χρόνια έχει παρουσία στο Ντουμπάι υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας στην περιοχή.
Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμιο – γεωγραφικό και πολιτικό – σε μία στιγμή κατά την οποία γίνονται τεράστιες αλλαγές και η χώρα μας να γίνει πύλη εισόδου του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Τουρκία.
Υπογράμμισε τη σημασία του αγωγού TAP για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και άλλων σχεδίων που είναι στα σκαριά.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τον ανταγωνισμό για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, που έχουν κινηθεί με πολύ αργό ρυθμό, ο οποίος μόνο την τελευταία 7ετία επιτχύνθηκε.
Η Ελλάδα είπε είναι ο αγαπημένος προορισμός των Κινέζων σαν εφαλτήριο δίεισδυσης στην Ευρώπη.
Όπως είπε, χαθήκαν πολλά χρόνια, καθώς κανείς δεν είχε δώσει σημασία στον τομέα, όμως αυτό έχει αλλάξει, χάρη και στις προσπάθειες του κ. Σταθάκη, δεδομένου ότι στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει ο βασικός φορέας της εναλλακτικής λύσης ενργειακής προμήθειας για την Ευρώπη σε σχέση με την Ρωσία.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Πλωτός Σταθμός της Αλεξανδρούπολης είναι το βασικό μαξιλαρι για την δημιουργία του ενεργειακού hub κόντρα στο ρώσικο αέριο από την μια και την επιχείρηση της Τουρκίας να μονοπωλήσει τους αγωγούς.
Επίσης όπως ανέφερε, ο IGB που θα συνδεθεί με την Αλεξανδρούπολη μπορεί να επεκταθεί παράλληλα σημαντικά προς βορά μεταφέροντας το άεριο και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει την διασύνδεση με τα Σκόπια, που αποτελεί ευκαιρία.

Ο ΕastMed είναι η μεγάλη ευκαιρία, σημείο κλειδί όμως είναι και ο ρόλος της Ιταλίας για την υλοποίηση της διασύνδεσης με την λοιπή Ευρώπη.
Επεσήμανε τέλος τον ρόλο της Ρωσίας στο ZOR, που με την εξαγορά ποσοστών αυξάνει την δίεισδυσή της στην Μεσόγειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης