Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων επιχειρεί η ελληνική πλευρά με την παρουσία των κοινοτικών αξιωματούχων στην Αθήνα

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων επιχειρεί η ελληνική πλευρά με την παρουσία των κοινοτικών αξιωματούχων στην Αθήνα
Καθοριστική η επίσκεψη στη χώρα μας κοινοτικών αξιωματούχων για τη θετική έκβαση των ανοιχτών ενεργειακών ζητημάτων
Σε τελικό στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα της ενέργειας στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με κορυφαία μεταξύ αυτών, την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τον ρόλο της ΔΕΠΑ στις δυο ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης, εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου από τις αρχές του 2018.
Η «απόβαση» σχεδόν του συνόλου των κορυφαίων στελεχών του ενεργειακού τομέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες στην Αθήνα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της Μάρος Σέφκοβιτς, είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθεί σε κομβικό σημείο ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Άλλωστε ο κ. Σέφκοβιτς συζήτησε την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τις εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η λύση για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα βρεθεί σχετικά γρήγορα, αφού είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος εξάλλου, κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος στο περιθώριο του Ευρω-Αραβικού Φόρουμ, παρά το γεγονός ότι δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το ποιες μονάδες της ΔΕΗ θα συμπεριληφθούν τελικώς στο market test, δήλωσε ότι το θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα.
Με βάση τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, η Κομισιόν επιμένει να συμπεριληφθεί στη λίστα τουλάχιστον μια μονάδα του σταθμού της Μεγαλόπολης και δεν αποδέχεται τις δυο μονάδες του Αμυνταίου για τις οποίες επιμένει η ελληνική πλευρά.

Στη μονάδα του Λαυρίου οι κοινοτικοί αξιωματούχοι

Μετά τις δηλώσεις αυτές ο κ. Σταθάκης είχε δίωρη συνάντηση με τον κ. Σέφκοβιτς αλλά και το σύνολο των στελεχών της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Κομισιόν που τον συνόδευαν, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο σταθμό της ΔΕΗ στο Λαύριο, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την επιχείρηση από στελέχη και τον πρόεδρό της Μανόλη Παναγιωτάκη.    
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη του στο σταθμό του Λαυρίου, όπου παρέμεινε για δυόμιση ώρες και συνέφαγε με τα στελέχη της ΔΕΗ, ο κ. Σέφκοβιτς συνοδευόταν από τους κ.κ. Bernd Biervert, και Renáta Goldírová στελέχη του γραφείου του, Αugustijn Van Haasteren, Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, Carlo Viviani, Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας της Κομισιόν και πρώην κεντρικός διαπραγματευτής με την ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους της Κομισιόν στο πλαίσιο των μνημονιακών διαπραγματεύσεων, Kωστή Σακελλάρη, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης για το Κλίμα και Monika Ekstrom, Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικών Αναφορών και Ανάλυσης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι συναντήσεις αυτές δεν περιορίστηκαν μόνο στα όσα επισήμως ανακοινώθηκαν, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες ανεξαρτήτως αρμοδιότητας του καθενός είναι άριστοι γνώστες των ζητημάτων που αφορούν το μείζον για την ελληνική πλευρά θέμα των λιγνιτικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης