Ενέργεια

BNEF: Απογειώνεται η αγορά ψηφιοποίησης στον τομέα της ενέργειας- Θα φθάσει τα 64 δισ. δολ. μέχρι το 2025

BNEF: Απογειώνεται η αγορά ψηφιοποίησης στον τομέα της ενέργειας- Θα φθάσει τα 64 δισ. δολ. μέχρι το 2025
Οι τεχνολογίες διαχείρισης της οικιακής ενέργειας θα παρουσιάσουν τη σημαντικότερη αλλαγή στα ψηφιακά έσοδα από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2017 σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025
Η παγκόσμια αγορά για την ψηφιοποίηση στον τομέα της ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 και οι νέες ενεργειακές καινοτομίες θα επικεντρωθούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη στρατηγική χρήση των δεδομένων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Bloomberg New Energy Finance.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες για τη λειτουργία και τη συντήρηση των ορυκτών καυσίμων είναι σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά η δραστηριότητα μετατοπίζεται προς τις υπηρεσίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το συνδεδεμένο σπίτι.
Οι νέες καινοτομίες στην ενέργεια θα επικεντρωθούν στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη στρατηγική χρήση των δεδομένων, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg. Μια στροφή που πραγματοποιείται στον τομέα της ενέργειας από την εστίαση στο υλικό προς την αυξανόμενη σημασία του λογισμικού, προκειμένου να καταστούν τα συστήματα πιο αποδοτικά, ανθεκτικά και ψηφιακά.
Η ψηφιοποίηση των ενεργειακών συστημάτων, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF), προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη νοημοσύνη των ψηφιακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην ενέργεια  έως το 2025 και μια μεγάλη αλλαγή στους τομείς του ενεργειακού συστήματος που επωφελούνται περισσότερο από αυτές τις τεχνολογίες .
Σήμερα, η μεγαλύτερη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών όπως οι αισθητήρες, η συλλογή δεδομένων και οι αναλύσεις στον τομέα της ενέργειας είναι η βελτίωση της βάσης των γεννητριών ορυκτών καυσίμων.
Τα έσοδα για ψηφιακές υπηρεσίες, για τη λειτουργία και τη συντήρηση των ορυκτών καυσίμων, εκτιμάται ότι θα είναι 24 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 - περίπου το 44% του συνολικού μεγέθους της αγοράς.
Ωστόσο, καθώς τα εργοστάσια φυσικού αερίου και άνθρακα είναι εκτός λειτουργίας ακόμα και αυτά που παραμένουν ψηφιοποιημένα, οι ευκαιρίες για νέα έσοδα από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων θα συρρικνωθούν.
Μέχρι το 2025, οι ψηφιακές τεχνολογίες θα είναι πιο έξυπνες και πιο ικανές, βοηθώντας τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες, ηλεκτρικούς συσσωρευτές ή   «prosumers»  να γίνουν πιο αυτόνομοι και να αντλήσουν μεγαλύτερη αξία από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της εμπορίας ενέργειας με γείτονες ή καλύτερης διαχείρισης των τιμών αιχμής ισχύος.
Ο κ. Claire Curry, επικεφαλής της ανερχόμενης τεχνολογικής ανάλυσης στο BNEF, δήλωσε ότι : "Οι τεχνολογίες διαχείρισης της οικιακής ενέργειας θα παρουσιάσουν τη σημαντικότερη αλλαγή στα ψηφιακά έσοδα από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2017 σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
Ο μεγαλύτερος οδηγός για τα έσοδα της ψηφιακής τεχνολογίας το 2025 να είναι έξυπνοι μετρητές, σημειώνοντας αύξηση 44% μέχρι το 2025, σε 26 δισ. δολάρια. Αυτή η αύξηση εσόδων αντιστοιχεί στην πτώση κατά 46%  των ψηφιακών εσόδων από ορυκτά καύσιμα  κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. "



Οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως τα μεγάλα δεδομένα, η ανάλυση και η μηχανική μάθηση, το blockchain, η διανεμημένη διαχείριση ενεργειακών πόρων και το cloud computing, μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα - κυρίως διαλείμματα, γήρανση των δικτύων και αντιμετώπιση της αυξανόμενης πολυπλοκότητας του συστήματος.
"Οι χώρες με μεγάλη διείσδυση των κατανεμημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καλή υποδομή επικοινωνιών και ισχυρή επένδυση επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ψηφιακές τεχνολογίες είναι πιθανό να επωφεληθούν γρήγορα από την ψηφιοποίηση της ενέργειας", δήλωσε η Julia Attwood, συνεργάτης στην αναδυόμενη ομάδα τεχνολογικής ανάλυσης και επικεφαλής της έκθεσης .
"Η Ιταλία, για παράδειγμα, είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην φωτοβολταϊκή βιομηχανία μικρής κλίμακας, έχει κάλυψη δικτύου σχεδόν 100% υψηλής ταχύτητας και υποστηρικτική ρύθμιση για τις ψηφιακές τεχνολογίες", πρόσθεσε η Attwood.
Οι Η.Π.Α. επίσης θα επωφεληθούν, έχοντας από καιρό ηγετική θέση στις ψηφιακές τεχνολογίες και στη συγκέντρωση κεφαλαίων σε πρώιμο στάδιο. Η Αυστραλία, αν και σήμερα είναι χαμηλότερη, θα κινηθεί κοντά στην κορυφή του ομίλου το 2025 λόγω των υψηλών προβλέψεων για την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας.
 Στις αναδυόμενες αγορές, οι χώρες που έχουν ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές, ενθαρρύνουν τις καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις και αναπτύσσουν υποδομές δικτύων είναι πιθανό να ψηφιοποιηθούν σύντομα - για παράδειγμα η Χιλή, η Ινδονησία και η Νιγηρία.
Το κίνητρο για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας θα είναι διαφορετικό για κάθε παίκτη.
 Οι παραγωγοί και οι «πελάτες» υποκινούνται από τη μείωση του κόστους, τις πρόσθετες ροές εσόδων και τις νέες υπηρεσίες.
 Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αντιμετωπίζουν πίεση από τους πελάτες, την κυβερνητική πολιτική και τη νομοθεσία για να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιοποίηση για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και την ενίσχυση των υπηρεσιών των πελατών.
Ο Michael Wilshire, επικεφαλής στρατηγικής της Bloomberg New Energy Finance, δήλωσε ότι : "Ο τομέας της ενέργειας έχει παραδοσιακά εξυπηρετηθεί από μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες που πωλούν κυρίως εξοπλισμό, αλλά η καινοτομία επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο λογισμικό και στις προηγμένες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση. Οι νικητήριες λύσεις θα προέλθουν από βιομηχανίες, νεοσύστατες εταιρείες ή εταιρείες τεχνολογίας παραμένουν εμφανείς ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης