Ενέργεια

Tα κύρια σημεία των ομιλιών Ριστορί και λοιπών προσκεκλημένων στο ενεργειακό πάνελ της Ευρωαραβικής Συνόδου

Tα κύρια σημεία των ομιλιών Ριστορί και λοιπών προσκεκλημένων στο ενεργειακό πάνελ της Ευρωαραβικής Συνόδου
Τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο, ενεργειακό χάρτη υπογράμμισαν οι ομιλητές του πάνελ
Συζήτηση με θέμα "COOPERATION IN THE ENERGY SECTOR", πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης Ευρώ-Αραβικής Συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα 9/11 και αύριο 10/11 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα της  Α.Ε του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με την άμεση υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις Λίγκας των Αραβικών Χωρών.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ομιλητών:
 Dr. Θεόδωρος Τσακίρης, βοηθός Καθηγητής Γεωπολιτικής και υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας
Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Dominique Ristori, Director General for Energy, European Commission
Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ
Manolis Markakis, Senior Director, Oil Supply & Operations, Hellenic Petroleum
Dr. Carole Nakhle, CEO, Crystol Energy, Scholar Carnegie Middle East Centre
Ian Walker, Managing Director, MEC Middle East Consultants
Prof. Dr. Margarita Mathiopoulos, Founder/CEO ASPIDE Energy Group, Germany
 
Τη μοναδική στρατηγική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο, ενεργειακό χάρτη υπογράμμισαν οι ομιλητές του πάνελ για τη «συνεργασία στον ενεργειακό τομέα», με το συντονιστή, Dr. Θεόδωρο Τσακίρη, βοηθό Καθηγητή Γεωπολιτικής και υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας να τονίζει ότι η «ενέργεια ανέκαθεν ήταν στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μίλησε για τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση υδάτων, ακόμη και την ανταλλαγή υποτροφιών και τόνισε ότι σκοπός της Ελλάδας είναι να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στη Νότια Ευρώπη. Αναφέρθηκε στους αγωγούς, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας όσον αφορά την ασφάλεια της διακίνησης ενέργειας, αλλά και στο ότι η Ελλάδα θεωρείται πρωτοπόρα από άποψη τεχνογνωσίας είτε για αγωγούς είτε για δίκτυα φυσικού αερίου. «Σκοπεύουμε ο ενεργειακός τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας και προσδοκούμε την εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τις χώρες του Αραβικού κόσμου», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Dominique Ristori, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ανάπτυξη που υπάρχει στις αγορές ενέργειας, στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και να προάγουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την «καθαρή ενέργεια».
Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να εξετάσουμε το πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου, ενώ «εισάγουμε το 90% του πετρελαίου, τα 2/3 του φυσικού αερίου και η τάση αυτή θα συνεχιστεί, γιατί φθίνουν οι πηγές μας λόγω της μεγάλης κατανάλωσης». Εκτίμησε δε ότι ο πιο ευαίσθητος τομέας σε θέμα ασφάλειας είναι το φυσικό αέριο και καλό είναι στην Ευρώπη να μην έχουμε μόνο ένα προμηθευτή. Πρόσθεσε ότι η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας εξηγώντας ότι ακόμη και οι εταιρείες και οι βιομηχανίες έχουν ευαισθητοποιηθεί για το θέμα και είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσες πρωτοβουλίες  για καθαρή ενέργεια. Ενώ και ο Αραβικός κόσμος πρωτοστατεί σε αυτή την πρωτοβουλία. «Στην Ευρώπη έχουμε θέσει στόχους για το 2020 και θα τους πετύχουμε και ελπίζουμε να θέσουμε νέους για το 2030» είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε τονίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία Ευρώπης – Αραβικού κόσμου, που θα αποδειχτεί επωφελής για τους καταναλωτές.

Τη σημασία που έχει για την ειρήνη και την ευημερία των λαών η συνεργασία Ευρώπης – Αραβικού κόσμου υπογράμμισε και ο Θεόδωρος Κιτσάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, τονίζοντας επίσης τη σημασία που έχει για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την αειφόρο ανάπτυξητο φυσικό αέριο. Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη θέση μεταξύ των χωρών που παράγουν αέριο και των καταναλωτών και αυτό αποτελεί μία στρατηγική υπεροχή έναντι των υπόλοιπων χωρών, ενώ εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια περισσότερο φυσικό αέριο και πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες. Όπως είπε η εταιρεία του αναζητά νέους πόρους που θα μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε κόμβο.

Ο Μανώλης Μαρκάκης, Διευθυντής του πετρελαϊκού τομέα των ΕΛΠΕ, έκανε μία σύντομη παρουσίαση της εταιρείας, που διαθέτει κυρίως διυλιστήρια και είπε ότι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας είναι τα πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία κάνει κατά κύριο λόγο τα ΕΛΠΕ.Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγές dieselστη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επενδύσεις που κάνει η εταιρεία στον Αραβικό κόσμο, τη συνεργασία από το 2006 με την Αίγυπτο, όπου επενδύθηκαν 60 εκατ. δολάρια στην έρευνα. Πρόσθεσε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στην έρευνα και την εξόρυξη πετρελαιοειδών και τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έκανε τη στρατηγική επιλογή να επικεντρωθεί στην Ελλάδα για να δει αν μπορούν τα κοιτάσματα να αξιοποιηθούν από τις επόμενες γενιές. Είπε επισης ότι υπάρχουν κάποια πεδία πιο ώριμα στον Πατραϊκό όπου τα ΕΛΠΕ σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις το 2019. «Υπογράψαμε με την Total για το οικόπεδο 2 μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η γαλλική εταιρεία έχει τεράστια εμεπιρία στα βαθιά νερά, όπως είναι του Ιονίου και φυσικά θα γίνουν επενδύσεις εκατομμυρίων», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι τα ΕΛΠΕ είναι ηγετικός όμιλος με κυρίαρχη παρουσία στη Μεσόγειο και ιδανικός εταίρος για τους φίλους Άραβες που θέλουν να συμπράξουν μαζί μας.

Η Dr. Carole Nakhle, Διευθύνων Σύμβουλος της Crystol Energy, Scholar Carnegie στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αραβικού κόσμου έχουν μακρά ιστορία άνω του ενός αιώνα, ενώ είναι πολλές οι κολοσσιαίες πλέον ευρωπαϊκές εταιρείες που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνεργασία είναι πολύ σημαντική, σηματικότερη μάλιστα από την αυτάρκεια, την οποία επιδιώκουν κάποιες χώρες, καθώς όπως είπε «σκεφτείτε τι θα γινόταν στην Ιαπωνία αν ήταν αυτάρκης όταν έγινε η Φουκουσίμα...». Ένας ακόμη παράγοντας υπέρ της συνεργασίας είναι η κλιματική αλλαγή που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και παγκόσμια δράση.Ήδη υπάρχει σημαντική συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου, με το μισό για παράδειγμα πετρέλαιο του Ιράκ να κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ.«Η συνεργασία είναι απαραίτητη σε διάφορες περιπτώσεις. Για παράδειγμα όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα Αφροδίτη στην Κύπρο υπήρξε ενθουσιασμός, όμως λίγα χρόνια μετά δεν υπάρχει εκμετάλλευση του κοιτάσματος, επειδή δεν υπάρχει υποδομή. Οι συνέργειες μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε η Dr. Carole Nakhle.

Ο Ian Walker, Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων MECτης Μέσης Ανατολής, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας έστω και στο παρά πέντε για το brexit – θέμα που είχε αναφερθεί νωρίτερα – και μίλησε εκτενώς για τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα τονίζοντας τους φιλόδοξους στόχους των ευρωπαϊκών χωρών για μείωση των εκπομπών, αλλά και την ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις επενδύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και πρέπει να αυξηθούν.

Η Καθηγήτρια, Dr. Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, Ιδρύτρια – Διευθύνων Σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου, ASPIDE, στη Γερμανία.
Ο όμιλος ASPIDE είναι γερμανικός και εστιάζει στις ΑΠΕ, αλλά και στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ενεργός σε 27 αγορές και εδώ και τρία χρόνια έχει παρουσία στο Ντουμπάι υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας στην περιοχή.
Τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμιο – γεωγραφικό και πολιτικό – σε μία στιγμή κατά την οποία γίνονται τεράστιες αλλαγές και η χώρα μας να γίνει πύλη εισόδου του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Τουρκία.
Υπογράμμισε τη σημασία του αγωγού TAP για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και άλλων σχεδίων που είναι στα σκαριά. Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τον ανταγωνισμό για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Η Ελλάδα είπε είναι ο αγαπημένος προορισμός των Κινέζων σαν εφαλτήριο δίεισδυσης στην Ευρώπη.
Όπως είπε, χαθήκαν πολλά χρόνια, καθώς κανείς δεν είχε δώσει σημασία στον τομέα, όμως αυτό έχει αλλάξει, χάρη και στις προσπάθειες του κ. Σταθάκη, δεδομένου ότι στο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γίνει ο βασικός φορέας της εναλλακτικής λύσης ενργειακής προμήθειας για την Ευρώπη σε σχέση με την Ρωσία.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Πλωτός Σταθμός της Αλεξανδρούπολης είναι το βασικό μαξιλαρι για την δημιουργία του ενεργειακού hub κόντρα στο ρώσικο αέριο από την μια και την επιχείρηση της Τουρκίας να μονοπωλήσει τους αγωγούς.
Επίσης όπως ανέφερε, ο IGB που μπορεί να συνδεθεί με την Αλεξανδρούπολη μπορεί να επεκταθεί μεταφέροντας το άεριο και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα επίσης θα πρέπει να προχωρήσει την διασύνδεση με τα Σκόπια, που αποτελεί ευκαιρία.

Ο ΕastMed είναι η μεγάλη ευκαιρία, σημείο κλειδί όμως είναι και ο ρόλος της Ιταλίας για την υλοποίηση της διασύνδεσης με την λοιπή Ευρώπη.
Επεσήμανε τέλος τον ρόλο της Ρωσίας στο ZOR, που με την εξαγορά ποσοστών αυξάνει την δίεισδυσή της στην Μεσόγειο.

www.worldenergynews.gr



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης