Ενέργεια

Απάντηση Σταθάκη για Σκουριές, τιμολόγια ΔΕΗ και ΥΚΩ

Απάντηση Σταθάκη για Σκουριές, τιμολόγια ΔΕΗ και ΥΚΩ
Σε τρεις μήνες θα κλείσει η διαιτησία για τις Σκουριές δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έδωσε σήμερα 9/11 συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7. Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

Για τα Paradise Papers
Υπάρχει μία μεγάλη διαχωριστική γραμμή: Είναι ένα θέμα να έχεις τοποθετήσει χρήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα οποία είναι πλήρως αποτυπωμένα στις φορολογικές δηλώσεις και διαφορετικό σε εταιρείες off shore, που δεν αποτυπώνονται κάπου. Άρα, σε ότι αφορά την επίθεση της ΝΔ σε κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για «παλιά ξινά σταφύλια» - μια εντελώς άστοχη επίθεση. Το να έχει κάποιος εξωχώρια εταιρεία είναι  νόμιμο αλλά προκύπτουν θέματα διαφάνειας (ποιος είναι ο πραγματικός μέτοχος, τι δραστηριότητες έχει) γι’ αυτό και οι φορολογικές αρχές στην Ευρώπη θέτουν θέμα αποκάλυψης των φυσικών προσώπων πίσω από off shore εταιρείες. Άρα το θέμα της συνεργασίας που τίθεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχει να κάνει ακριβώς με το εάν έχει προκαταβολικά αυτό αποτυπωθεί στις εθνικές φορολογικές αρχές ή όχι.
Το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο έχει γίνει πολύ πιο αυστηρό από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο έχει ενσωματωθεί. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον πλήρη κατάλογο για χώρες με τις οποίες δεν συνεργάζεται, με φορολογικούς παράδεισους. Θυμάμαι τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια είχε τεθεί πολύ αυστηρά από την πλευρά μας το θέμα οι εταιρείες οι οποίες εν δυνάμει μπορεί να αγοράσουν δάνεια να έχουν αυστηρά έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση  τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Συμπεριλαμβάνονται ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για να αποτραπεί η έννοια των φορολογικών παραδείσων.

Για τις Σκουριές
Προ δεκαημέρου ξεκίνησε η Διαιτησία. Η Διαιτησία είναι το ασφαλές όχημα μέσα από το οποίο θα αποσαφηνιστούν τα προβλήματα που εκπορεύονται από την πρώτη σύμβαση του 2006, που έχει το ελληνικό δημόσιο με την εταιρεία. Είχε φτάσει σε κάποιο αδιέξοδο όλη η συζήτηση.
Η Διαιτησία θα αποσαφηνίσει τα δύο επίμαχα θέματα της σύμβασης. Την καθετοποίηση της δραστηριότητας και τα περιβαλλοντικά θέματα.
Η Ελλάδα πέρα από το ποσοστό που έχει στην εκμετάλλευση, εάν είναι καθετοποιημένο το σύστημα παίρνει όλους τους φόρους και μέρος της προστιθέμενης αξίας που προκύπτει.
Άρα έχει τεράστια σημασία εάν η δραστηριότητα είναι 100 ευρώ σε όλο τον κύκλο του επενδυτικού σχεδίου ή εάν είναι 15 ευρώ το οποίο παράγεται και εξάγεται.
Μιλάμε για έναν κύκλο δραστηριότητας της τάξης των 20 δισ. ευρώ.
Αυτό το θέμα επέλεξε η εταιρεία να κλιμακώσει με την επίκληση της αναστολής των δραστηριοτήτων. Εμείς το χειριστήκαμε με βάσει τα πραγματικά δεδομένα, είχαμε δεσμευτεί από τον Αύγουστο ότι θα πάμε σε Διαιτησία ότι θα δώσουμε τις άδειες της Ολυμπιάδας και ότι δεν θα δώσουμε τις άδειες των Σκουριών. Το πεδίο ήταν γνωστό και για αυτό το χαρακτήρισα πυροτέχνημα.
Οι Σκουριές έχουν νόημα αν έχουμε το πλήρες επενδυτικό σχέδιο με το εργοστάσιο μεταλλουργίας.
Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, απέτυχε να αποδείξει ότι μπορεί να παράγει χρυσό με μέθοδο αποδεκτή περιβαλλοντικά.
Η σημερινή εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να προχωρήσει με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Η Διαιτησία καλείται να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε μέρος της διαμάχης της κυβέρνησης και εταιρείας εδώ και αρκετά χρόνια. Η Διαιτησία θα κλείσει πιθανότατα σε τρεις μήνες.

Για τα αιολικά πάρκα
Καταρχάς τα αιολικά είναι ο νέος μεγάλος κύκλος επενδύσεων στις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Την 1 Μαρτίου του 2017 αδειοδοτήθηκαν συνολικά όλα τα έργα που ήταν σε εκκρεμότητα και είναι η τελευταία φουρνιά έργων που παίρνουν εγγυημένη τιμή.
Εφεξής δεν θα υπάρχει εγγυημένη τιμή αλλά η τιμή θα καθορίζεται μέσω διαγωνισμού.
Υπάρχουν ορισμένα νησιά,  η Πάρος και η Νάξος είναι δύο από αυτά, στα οποία έχουν προκύψει μεγάλες αντιδράσεις για το μέγεθος των αιολικών πάρκων σε σχέση με το νησί. Είναι υπαρκτό πρόβλημα καθώς μέχρι τώρα η χωροταξική αδειοδότηση γινόταν μεμονωμένα. Αυτό το αλλάζουμε με το ειδικό χωροταξικό, που θα έχει ένα στοιχείο κορεσμού μιας περιοχής. Υπάρχουν βέβαια και απόψεις να μην γίνονται καθόλου αιολικά στα νησιά αλλά νομίζω ότι η συζήτηση δεν έχει νόημα εφόσον θέλουμε να πάμε σε ΑΠΕ.
Είναι αρκετά ισχυρά τα ανταποδοτικά, δηλαδή ο δήμος θα παίρνει το 5% συν επιπρόσθετα ανταποδοτικά που δίνει σε τοπικούς πληθυσμούς που είναι το 1% για τη μείωση της τιμής του ρεύματος των γειτονικών χωριών ή κοινοτήτων. Άρα υπάρχουν κίνητρα αντισταθμιστικά και συνεπώς έχει οφέλη όποια κοινότητα ενταχθεί.

Για τις ενεργειακές κοινότητες
Με το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες δίνουμε τη δυνατότητα εμπλοκής στον ενεργειακό τομέα σε μικρές ομάδες συνεταιρισμένων ατόμων και σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά ανοίγουμε το δρόμο και για τους καταναλωτές τους ίδιους να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και σε μικρά σχήματα τοπικής εμβέλειας.
Αυτό είναι μια μεγάλη τομή γιατί αλλάζει τη δομή της αγοράς στις ΑΠΕ: πλέον θα είναι πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών τα αιολικά και φωτοβολταϊκά. Στη Γερμανία περίπου το 25% των ΑΠΕ ανήκουν σε ενεργειακές κοινότητες και τοπικούς φορείς.

Για τη διασύνδεση των νησιών
Πραγματική απάντηση στο πρόβλημα των νησιών που μέχρι στιγμής παράγουν πανάκριβα με πετρέλαιο και μαζούτ, είναι η σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι Κυκλάδες διασυνδέονται, το 2018 θα έχουν διασυνδεθεί τα μισά νησιά και το 2021 θα έχουν διασυνδεθεί όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων . Η μεγαλύτερη διασύνδεση είναι φυσικά της Κρήτης. Στα 700 εκατ. ευρώ περίπου είναι ετησίως το κόστος των νησιών μας. Είναι πολύ μεγάλο ποσό και για αυτό γίνεται μια προσπάθεια αυτό το κόστος να ελεγχθεί. Το μισό αφορά την Κρήτη άρα η απάντηση είναι διασυνδέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι τα νησιά δεν θα χρησιμοποιούν ΑΠΕ και θα πάρει όλη τη «μπαταρία» η ηπειρωτική Ελλάδα.

Για τις ΥΚΩ
Δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τα συσσωρευμένα ΥΚΩ από τα προηγούμενα χρόνια, που δεν τα είχαν εκκαθαρίσει από το 2011 έως το 2015, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό 350 εκατ. Μόνη λύση για να μην έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό, κάνοντας χρήση μέρος του πλεονάσματος. Ταυτόχρονα εφόσον τα ΥΚΩ θα τα εξαφανίσουμε μέχρι το 2023, με τις διασυνδέσεις των νησιών, θα βρούμε τρόπο ελάφρυνσης των τιμολογίων των καταναλωτών.

Για τους λογαριασμούς
Τώρα πια ο λογαριασμός αποτυπώνει επακριβώς τα πράγματα, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. Ο κάθε πολίτης ξέρει τι πληρώνει. Πληρώνει το ρεύμα το οποίο παράγει η ΔΕΗ ή  ο ιδιώτης, πληρώνει τα δύο δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ είναι υψηλή και μεσαία τάση, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αυτό που έρχεται στο σπίτι σας. Αυτά είναι δημόσιου χαρακτήρα. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν προς ιδιωτικοποίηση, η παρούσα κυβέρνηση όμως έδωσε μάχη και διατηρήθηκε ο έλεγχος του δημοσίου για  το 51% και ο στρατηγικός επενδυτής μπήκε με 24%. Άρα κρατήσαμε τα δίκτυα δημόσια. Την αποτίμηση του κόστους, αυτό που πληρώνουμε οι καταναλωτές, το κάνει κάθε χρόνο η ΡΑΕ. Ταυτόχρονα θα αλλάξουμε και τον τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ προκειμένου να αποφύγουμε αυτό που συνέβη πέρυσι το χειμώνα, με την αλλαγή της κλίμακας, οπότε εκτινασσόταν το τιμολόγιο. Αυτό θα ρυθμιστεί.
Το πότε, αυτό είναι μέρος της συζήτησης που κάνουμε και με τους θεσμούς για τον τρόπο αποπληρωμής των ΥΚΩ και τον τρόπο τιμολόγησής τους για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι το 2022.

Για την αξιολόγηση
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δεύτερη αξιολόγηση ήταν πολύ δύσκολη αξιολόγηση εξαιτίας των θεμάτων που είχε. Γι’ αυτό και είχε και μια χρονική διάρκεια μεγαλύτερη. Ήταν ουσιαστικά η καρδιά του προγράμματος της συμφωνίας Όταν τελείωσε η δεύτερη αξιολόγηση -ήταν πολλά τα μέτρα, πολλά τα αντίμετρα, πολύ σύνθετες οι διαδικασίες- αλλά κατέληξε. Κατέληξε με μέτρα του 2019 και του 2020 με ισχυρά αντίμετρα δημοσιονομικού αποτελέσματος μηδέν. Δεν υποτιμάω τίποτα, ούτε υποτιμώ τις δυσκολίες αλλά δεν υποτιμώ και αυτό που πετύχαμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Μέχρι στιγμής πιάνουμε τους στόχους και τους πιάνουμε με το παραπάνω. Να σας θυμίσω ότι έχουμε κατηγορηθεί ότι θα έμπαινε ο κόφτης το 2017, αυτό κατέρρευσε.
Μέχρι στιγμής τα πράγματα δείχνουν ότι τα καταφέρνουμε. Η τρίτη αξιολόγηση είναι πιο διαδικαστική. Τα πράγματα πάνε καλά εφόσον γίνουν αποδεκτά τα δημοσιονομικά και άλλα στοιχεία όπως έχουν αποτυπωθεί από την κυβέρνηση, την Κομισιόν κλπ. Το κλίμα εχει βελτιωθεί γενικότερα. Βρισκόμαστε εξ αντικειμένου στη τελική φάση του προγράμματος, πάμε για κλείσιμο του προγράμματος, άρα όλες οι πλευρές θέλουν να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης