Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ενεργειακή αγορά για να αξιοποιηθούν τα οφέλη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ενεργειακή αγορά για να αξιοποιηθούν τα οφέλη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας
Η αγορά είναι ακόμα ανώριμη και οι στρεβλώσεις δεν θα επιτρέψουν την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που το θεσμικό πλαίσιο αναδεικνεύει
Την ανάλυσή του για την δομή που θα προσλάβει το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ελλάδα παρουσίασε ο καθηγητής ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος κατά την παρουσίαση του βιβλίου Σύγχρονες Ενεργειακές Αγορές της επίκουρου καθηγήτριας κυρίας Χριστίνας Ταρνανίδου.
Ο κ. Κάπρος αναλύοντας τις δομές της νέας αγοράς επισημαίνει τις σημερινές αδυναμίες που δεν διασφαλίζουν επιτυχία του θεσμού για την Ελλάδα.
Η μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, που θα τείνει να μετατρέψει την αγορά σε μονοψώνιο και το περιορισμένο βάθος της αγοράς φυσικού αερίου, για την οποία αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις θα έχει σημαίνοντα ρόλο είναι δύο από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες.
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας παρέχει μεγάλες ευκαιρίες και πλεονεκτήματα αφού όμως στο μεταξύ αποκτήσουν και άλλα εταιρικά σχήματα μερίδιο στην εγχώρια ενεργειακή αγορά πλην της ΔΕΗ.
Είτε αν διευρυνθεί και διασυνδεθεί και με περιφερειακές αγορές άλλων χωρών.
Αναλυτικά παρουσιάζεται η δομή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι μεγάλες ωφέλειες που παρέχει αλλά και οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η φυσική αγορά να περάσει σε ωρίμανση για να μπορεί να λειτουργήσει η χρηματοοικονομική αποτελεσματικά για τους επενδυτές:

































www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης