Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρουσιάστηκε στο Χρηματιστήριο η έκδοση "Σύγχρονες Ενεργειακές Αγορές" της καθηγήτριας Χριστίνας Ταρνανίδου

Παρουσιάστηκε στο Χρηματιστήριο η έκδοση
Πώς διαμορφώνοντα οι σύγχρονες αγορές και το μοντέλο για την Ελλάδα
Tα νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλύθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου της επίκουρου καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Χριστίνας Ταρνανίδου στην εκδήλωση που οργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή 3/11 με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Σωκράτη Λαζαρίδη.
Η κυρία Ταρνανίδου παρουσιάζοντας το βιβλίο της "Σύγχρονες Ενεργειακές Αγορές", σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η αγορά από ''mandatory pool" στην Ευρώπη διευρύνεται αποκτώντας τα εξής χαρακτηριστικά:
Λειτουργούν οι φυσικές αγορές, οι χονδρικές αγορές ενέργειας, οι οποίες και εμφορούνται με βάση και τους σχεδιασμούς της σύζευξης αγοράς (market coupling), με τα χαρακτηριστικά της αγοράς επόμενης μέρας (day ahead market) και της ενδοημερήσιας αγοράς( intra day market) σε περιβάλλον ενωσιακής διασυνοριακότητας.
Όμως όπως ανέφερε η κυρία Ταρνανίδου η ενεργειακή αγορά δεν περιορίζεται σήμερα μόνο στο πλαίσιο της φυσικής αγοράς.
Ο ορισμός έχει διευρυνθεί, καταλαμβάνοντας και όλα εκείνα τα προιόντα και τις υπηρεσίες της χρηματοπιστωτικής φιλοσοφίας και κουλτούρας που ήρθαν να συμπληρώσουν την λειτουργία της ενεργειακής αγοράς προς εξυπηρέτηση των σκοπών της.
Το πρότυπο όπως σημειώνει εκκινεί από την ανάγκη η αγορά να είναι δίκαιη, διαφανής, επαρκής και να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την προστασία συναλλασομένων και επενδυτών και την κάλυψη από τους πιστωτικούς κινδύνους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν μεταξύ άλλων αυτά της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Νορβηγίας και της Γαλλίας.
Η ενεργειακή αγορά συντίθεται με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ήτοι τόσο αυτά της φυσικής αγοράς, που ακολούθησε συστηματικά τους χρηματιστηριακούς προσανατολισμούς όσο και της χρηματοπιστωτικής αγοράς που διαμορφώθηκε με ευρωπαική ρύθμιση (το 2004 ΜiFID και εν συνεχεία το 2014 MiFID 2).
Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν ο καθηγητής κύριος Γιώργος Κουρέτας επικεφαλής του τμήματος ΜΒΑ στο Πανεπισήμιο Αθηνών και ο καθηγhτής του ΕΜΠ κύριος Παντελής Κάπρος.
H χορηγία έγινε από τη Νομική Βιβλιοθήκη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης