Ενέργεια

Η Κίνα εκτοξεύει τις τιμές LNG καθώς ετοιμάζεται για κρίση φυσικού αερίου το χειμώνα

tags :
Η Κίνα εκτοξεύει τις τιμές LNG καθώς ετοιμάζεται για κρίση φυσικού αερίου το χειμώνα
Μια παρόμοια κρίση εφοδιασμού στα τέλη του περασμένου έτους ώθησε τις εισαγωγές της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2016 σε ρεκόρ 3,7 εκατομμυρίων τόνων, ρεκόρ που αναμένεται να καταρρεύσει φέτος
Η Κίνα εκτοξεύει την αγορά  υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, ωθώντας τις τιμές spot για τα καύσιμα πάνω από εκείνες για τα πετρελαιοειδή φορτία, καθώς οι πάροχοι ενέργειας προσπαθούν να αποφύγουν μια επικείμενη κρίση εφοδιασμού για το χειμώνα.
Η Κίνα έχει «μεταφέρει» εκατομμύρια νοικοκυριά από την καύση άνθρακα στο φυσικό αέριο φέτος, ωθώντας τη ζήτηση για εισαγωγές εν μέσω μιας ήδη σφιχτής ασιατικής αγοράς.
Οι περισσότερες ασιατικές προμήθειες LNG παραδίδονται με μακροπρόθεσμες συμβάσεις σε τιμές που συνδέονται με το αργό πετρέλαιο.
Αλλά με την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, οι κινεζικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν στραφεί προς την αγορά spot και την ναύλωση δεξαμενόπλοιων ακόμα και από  τη Νορβηγία  προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, και να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.
"Αναμένουμε από την CNOOC, την PetroChina και τη Sinopec να αγοράσουν 30% περισσότερο τους επόμενους τρεις μήνες σε σχέση με πέρυσι, για να βοηθήσουμε στην αύξηση των προμηθειών", δήλωσε ο Jiang Jin, αναλυτής της JLC Energy.
"Οι τερματικοί σταθμοί LNG λειτουργούν με πλήρη ισχύ", πρόσθεσε.
Μια παρόμοια βραχυπρόθεσμη κρίση εφοδιασμού στα τέλη του περασμένου έτους ενίσχυσε τις τιμές των LNG κατά περισσότερο από 80 τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους και ώθησε τις εισαγωγές της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2016 σε ρεκόρ 3,7 εκατομμυρίων τόνων, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο του 2016, τόνους μηνιαίως.
Αλλά  από τότε εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μετακινηθεί στο φυσικό αέριο και το ρεκόρ του περασμένου έτους αναμένεται να καταρρεύσει φέτος.
"Οι Κινέζοι είναι σε κατάσταση πανικού. Υπολόγισαν σαφώς την ώθηση της ζήτησης από το πρόγραμμα αεριοποίησης τους. Τώρα απορροφούν τα υπάρχοντα φορτία LNG όπως μπορούν. ", δήλωσε trader βασικών προϊόντων.
Οι τιμές των LNG αυξήθηκαν κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα από το Μάιο σε 9 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), πάνω από τις συνδεδεμένες τιμές πετρελαίου   περίπου  στα 8 δολάρια ανά mmBtu.
"Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η Κίνα θα σπάσει πολύ σύντομα ένα νέο ρεκόρ εισαγωγών και ότι οι άμεσες τιμές θα σπάσουν τα 10 δολάρια", δήλωσε trader στο Reuters.
Σε αντίθεση με τον άνθρακα ή το πετρέλαιο, όπου η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, η χώρα είναι μόνο ο τρίτος αγοραστής LNG  ακολουθώντας τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Αλλά το πρόγραμμα αεριοποίησης έχει ως στόχο να αλλάξει αυτό.
"Το Πεκίνο επανέλαβε τη δέσμευσή του να αυξήσει το μερίδιο του φυσικού αερίου στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα στο πρόσφατο 9ο Συνέδριο του Κόμματος ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης", δήλωσε την Παρασκευή 3/11 η BMI Research.
Η κλίμακα της αυξανόμενης ζήτησης φυσικού αερίου της Κίνας μπορεί να φανεί στη μεγάλη βιομηχανική επαρχία του Hebei.
"Μόνο η επαρχία του Hebei χρειάζεται επιπλέον 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για θέρμανση λόγω υποχρεωτικών μέτρων για τη μετατροπή βιομηχανικών και οικιακών λεβήτων για τη χρήση φυσικού αερίου", δήλωσε ο Jiang, αναφερόμενος στη ζήτηση για το χειμώνα.
Αυτό ισοδυναμεί με 870.000 τόνους επιπλέον LNG που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης