Ενέργεια

Φορολογικό νομοσχέδιο πλήττει την αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ - Τι ισχύει για την ηλιακή

Φορολογικό νομοσχέδιο πλήττει την αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ - Τι ισχύει για την ηλιακή
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί, η μειωμένη πίστωση για κάθε κιλοβατώρα ενέργειας που παράγεται από έργα αιολικής ενέργειας
Ένα φορολογικό νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 περιλαμβάνει περικοπές στις πιστώσεις φόρου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που θεωρήθηκαν κρίσιμες για να επιτρέψουν στα αιολικά έργα να ανταγωνιστούν τις μονάδες ορυκτών καυσίμων, ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις για την ηλιακή ενέργεια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό άθικτες.
Οι πιστώσεις, οι οποίες λαμβάνουν ευρεία διμερή υποστήριξη, παρατάθηκαν από το Κογκρέσο πριν από δύο χρόνια.
Η αιολική βιομηχανία απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι έθεσε 50 δισ. δολάρια σε σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε κίνδυνο, ενώ ο ηλιακός κλάδος εξέφρασε την ανακούφιση του για το νομοσχέδιο, διατηρώντας κατά κύριο λόγο το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε το 2015 για την κύρια φορολογική πίστωση.
Στην ίδια νομοθεσία, οι Ρεπουμπλικάνοι πρότειναν να καταργηθεί η πίστωση φόρου ύψους 7.500 δολαρίων για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Ο Greg Wetstone, πρόεδρος του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού Συμβουλίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δήλωσε ότι η κίνηση είναι ένα "μυστήριο".
"Η αιολική ενέργεια είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλές οικονομικές επιλογές", δήλωσε ο Wetstone, σημειώνοντας ότι η αιολική ενέργεια είχε ισχυρή υποστήριξη στη Γερουσία, η οποία δεν έχει εγκρίνει το νομοσχέδιο.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί, η μειωμένη πίστωση για κάθε κιλοβατώρα ενέργειας που παράγεται από έργα αιολικής ενέργειας.
Το 2015 και το 2016, η πίστωση ανερχόταν σε 2,4 σεντς του δολαρίου, μειωμένη κατά 20% κάθε χρόνο, για έργα που άρχισαν να κατασκευάζονται από το 2017 έως το 2019. Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, η πίστωση αυτή θα μειωνόταν στα 1,5 σεντ ανά kwh. Επιπλέον, τα έργα πρέπει να δείχνουν ότι υπάρχει συνεχής κατασκευή για να διεκδικήσουν την πίστωση φόρου, που είναι διαθέσιμη κατά την έναρξη της κατασκευής.
Η διάταξη θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 12,3 δισ. δολάρια από το 2018 έως το 2027, σύμφωνα με την περίληψη του νομοσχεδίου.
Σε μια δήλωση, η αμερικανική Εμπορική Ομάδα Αιολικής Ενέργειας (AWEA), ανέφερε ότι οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση έργων, είχαν ασχοληθεί με τη σταθερότητα της πολιτικής που θεσπίστηκε το 2015, για τον προγραμματισμό επενδύσεων στην αιολική ενέργεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.
"Η πρόταση του Σώματος θα τραβήξει το χαλί κάτω από 100.000 εργαζόμενους στην αιολική ενέργεια των ΗΠΑ και 500 αμερικανικά εργοστάσια", δήλωσε ο επικεφαλής της AWEA Tom Kiernan.
Ο κύριος εμπορικός όμιλος της ηλιακής βιομηχανίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, δήλωσε ότι υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά την φορολογική πίστωση 30% της αξίας ενός ηλιακού έργου, που έχει μείνει ως επί το πλείστον άθικτη.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η πίστωση αυτή προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά μέχρι το 2022, όταν γίνεται μόνιμη πίστωση 10% μόνο για έργα κοινής ωφέλειας και εμπορικά.
Το νομοσχέδιο που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη θα εξαλείψει το 10% σε πίστωση φόρου, αλλά όχι μετά το 2027.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης