Ενέργεια

Νέα «μόδα» οι κλοπές φυσικού αερίου – Μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου ζητούν οι εταιρίες παροχής και διανομής

Νέα «μόδα» οι κλοπές φυσικού αερίου – Μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου ζητούν οι εταιρίες παροχής και διανομής
Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας προτείνει να οριστεί τι ακριβώς σημαίνει κλοπή φυσικού αερίου και παράλληλα να καθιερωθούν ενέργειες για την αποτροπή ανάλογων περιπτώσεων
Μετά τις ρευματοκλοπές φαίνεται ότι και οι κλοπές φυσικού αερίου έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους.
Οι ρευματοκλοπές δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά πήρε εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, πέρυσι καταγράφηκαν 11.528 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος, σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2014. Μάλιστα με το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατα ακόμη και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η οποία ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για κλοπή 1,52 εκατομμυρίων κιλοβατωρών πέρσι αντιστοιχούν σε διαφυγόντα έσοδα περίπου 170 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο το φαινόμενο της παραβίασης των μετρητών του φυσικού αερίου μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί σε νούμερα.
Τα όποια περιστατικά είναι σποραδικά και σχετικά εύκολο να ελεγχθούν, αφού ο αριθμός των συνδέσεων με το φυσικό αέριο είναι μικρός σε σχέση με τα 7.500.000 των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Παρόλα αυτά το φαινόμενο μοιάζει να ανησυχεί τις εταιρίες, οι οποίες θέλουν να θωρακιστούν νομικά.

Ζητούν διατάξεις για τις κλοπές στο νέο Κώδικα

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι η Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, θέτει το θέμα της κλοπής φυσικού αερίου στην κορυφή του σχολιασμού της επί της αναθεώρησης του Κώδικα Διανομής Φυσικού Αερίου.
Συγκεκριμένα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, προτείνει στη ΡΑΕ να υπάρξει προσθήκη στον Κώδικα Διανομής, διατάξεων περί κλοπής αερίου.
Θεωρεί δε, ότι θα πρέπει να οριστεί τι ακριβώς σημαίνει κλοπή φυσικού αερίου, καθώς και οι δυνατότητες ενεργειών των Χρηστών Διανομής στις περιπτώσεις αυτές.
Παράλληλα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας θέτει ένα ακόμη ζήτημα, αυτό των διακανονισμών των οφειλών, σημειώνοντας ότι για περιπτώσεις μη τήρησης διακανονισμών η διάταξη θα πρέπει να προβλέπει και την δυνατότητα αίτησης διακοπής τροφοδοσίας και από τον παλαιό Χρήστη Διανομής που εξυπηρετούσε το Σημείο Παράδοσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης