Ενέργεια

Ενδιαφέρον από Cevron και Noble Energy για τις επικείμενες παραχωρήσεις έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον από Cevron και Noble Energy για τις επικείμενες παραχωρήσεις έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Λονδίνο, περί τις 25 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρίες ενδιαφέρθηκαν για τα σεισμικά δεδομένα των προς παραχώρηση περιοχών του Ιονίου και Δυτικά της Κρήτης
Στο Λονδίνο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.) κ. Ιωάννης Μπασιάς για να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η  Αμερικάνικη Πετρελαιογεωλογική Ένωση (American Association of Petroleum Geologists, AAPG/ICE).
Η ΕΔΕΥ συμμετείχε στην έκθεση που είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στο χώρο του πετρελαίου με δικό της περίπτερο για να παρουσιάσει αναλυτικά τις νέες προς παραχώρηση περιοχές του Ιονίου και Δυτικά της Κρήτης για τις οποίες αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Αυτό που μεταφέρεται από πλευράς της ΕΔΕΥ είναι ότι ενδιαφέρον για τα σεισμικά δεδομένα των δύο περιοχών έδειξαν στο Λονδίνο 25 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρίες του κλάδου μεταξύ των οποίων η αμερικανική Cevron και η Noble Energy που ανακάλυψε τα μεγάλα κοιτάσματα τα Ισραήλ και δραστηριοποιείται και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η διοίκηση της ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες τις παρουσιάσεις στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά με στόχο την προσέλκυση ενδιαφέροντος εν όψει των νέων διαγωνισμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Νέα οριοθέτηση σε 17 «οικόπεδα»

Παράλληλα, επανασχεδιάζει σε συνεργασία με το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την χάραξη των 17 «οικοπέδων» στο Ιόνιο και την Κρήτη για τα οποία δεν εκδηλώθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον στον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων το 2014 για την επαναδιάθεσή τους στην αγορά μέσω νέου διαγωνισμού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων έχει ήδη διασφαλίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών, όπως η Total, η Exxonmobil, η Repsol και η Εdison.
Oι πολυεθνικές, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Total και της Edison κατά την χθεσινή τελετή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του «οικοπέδου 2» είναι έτοιμες να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια αναμένουν ωστόσο την επίσπευση των διαδικασιών για την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, κάτι που επισημάνθηκε στις ομιλίες τους ως ένδειξη της ανησυχίας για τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης