Ενέργεια

Clement (Total): Χρειάζεται υπομονή για τα αποτελέσματα από τις έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας

Clement (Total): Χρειάζεται υπομονή για τα αποτελέσματα από τις έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας
Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε ότι εντός των επομένων ημερών θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης – Πελοποννήσου που γίνεται μετά από αίτημα της κοινοπραξίας ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ
Σημείο καμπής και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης την υπογραφή σήμερα της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας Total - ΕΛΠΕ – Edison, για την ανάληψη του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας.
Aξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύμβαση εκ μέρους των Ελληνικών Πετρελαίων υπέγραψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, που εκφράζει την πλευρά Λάτση ενώ ο κ. Στεργιούλης δεν παρίστατο, καθώς απουσιάζει σε ταξίδι στις ΗΠΑ.
Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας μεγάλη στιγμή στο τέλος μιας διαδικασίας που ταυτόχρονα είναι και η αρχή αφού θέτει την Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη των ερευνών υδρογονανθράκων.
Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε ότι εντός των επομένων ημερών θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης – Πελοποννήσου που γίνεται μετά από αίτημα της κοινοπραξίας ExxonMobil – Total – ΕΛΠΕ καθώς και ότι θα προκηρυχθεί ακόμη μια περιοχή στο Ιόνιο ενώ συλλέγονται επιπλέον στοιχεία ώστε να προχωρήσει νέα προκήρυξη, ίσως με νέα χάραξη, για τα 17 οικόπεδα για τα οποία δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy δήλωσε ότι «Η Τοtal θα ξεκινήσει τις έρευνες στο οικόπεδο 2 αμέσως μόλις η Βουλή επικυρώσει τη σύμβαση, θέμα το οποίο έθιξε και ο αντιπρόεδρος της Τotal Bernard Clement, σημειώνοντας ότι: «Μόνο τότε θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ταξίδι».
Ο πρέσβης της Γαλλίας σημείωσε επίσης ότι η Τotal συμβάλλει στην υλοποίηση της δέσμευσης της χώρας του να βοηθήσει την Ελλάδα να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras σημείωσε ότι: «Η Ιταλία υποστηρίζει και ενθαρρύνει την προσπάθεια της Ελλάδας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της Τotal Bernard Clement για την Κασπία, τη Νότια Ευρώπη, σημείωσε ότι; «Θα χρειαστεί πολύ δουλειά, υπομονή και επιμονή στις προκαταρκτικές έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο το κοίτασμα είναι αξιοποιήσιμο και τόνισε ότι τα ευρήματα πρέπει να δείξουν ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο κοίτασμα που αξίζει οικονομικά να εκμεταλλευτούμε».
Μάλιστα σημείωσε, ότι: «Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι μια δραστηριότητα υψηλού ρίσκου και οι αβεβαιότητες είναι αυξημένες λόγω του ότι δεν υπάρχει καμία εμπειρία για έρευνες στην συγκεκριμένη περιοχή.Η επίσπευση των διαδικασιών θα είναι προς όφελος της κοινοπραξίας και του ελληνικού δημοσίου".
Τη βεβαιότητα ότι θα προκύψουν πολύ καλά αποτελέσματα από την έρευνα της περιοχής, εξέφρασε ο εκτελεστικός αντιπρόσωπος της Edison Maurizio Coratella ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός κάλεσε για την επιτάχυνση στην επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, μίλησε για μια υπογραφή που σηματοδοτεί το τέλος των δυσλειτουργιών του παρελθόντος και αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο των ΕΛΠΕ για τη διαμόρφωση ικανού χαρτοφυλακίου πετρελαιοπιθανών περιοχών .
Επίσης απηύθυνε τα εύσημα στον διευθυντή ερευνών κ Γρηγορίου και την ομάδα επιστημόνων που πίστεψαν στις προοπτικές του εγχειρήματος στην περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σημαντικές ερευνητικές εργασίες κατά φάση:

Α φάση
-Πρόσκτητη και επεξεργασία 1.800 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων
-Μαγνητική και Βαρυτική έρευνα, εφόσον είναι δυνατόν κατά την πρόσκτηση της σεισμικής έρευνας 2D
-Γεωλογικές μελέτες και ανάλυση λεκάνης
-Περιβαλλοντική μελέτη Ι, σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης

Β φάση
-Ερμηνεία – Επανεκτίμηση σεισμικών δεδομένων
-Μία γεώτρηση
-Πετροφυσική και Γεωφυσική ανάλυση
-Περιβαλλοντική μελέτη και περιβαλλοντικών επιπτώσεων
-Υπό προϋποθέσεις: Πρόσκτηση προγράμματος σεισμικών ερευνών 3D. Το μέγεθος θα εξαρτάται από την ερμηνεία των σεισμικών ερευνών 2D και των αποτελεσμάτων της γεώτρησης.

Γ φάση
Επανεκτίμηση σεισμικών δεδομένων
Μια γεώτρηση
Περιβαλλοντική μελέτη και περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Οικονομικά οφέλη Ελληνικού Δημοσίου
Κατά την έναρξη κάθε φάσης ο ανάδοχος καταθέτει εγγυητικές επιστολές όπως σε κάθε πιθανή παράταση

Το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει :

Κατά τη φάση έρευνας:
-500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης ( Signature Bonus)
-Στρεμματικές αποζημιώσεις 1.500.00,00 ευρώ συνολικά κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών) με το δεδομένο ότι μετά από κάθε φάση έρευνας, θα αποδεσμεύεται περιοχή έρευνας 20% της Αρχικής Συμβατικής.
-Ο Μισθωτής θα συμβάλλει στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη των εγκαταστάσεων των ανθρωπίνων πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ΕΔΕΥ Α.Ε. Για το σκοπό αυτό ο Μισθωτής θα πρέπει να δαπανήσει τα ακόλουθα ποσά ή να καταβάλει στον Εκμισθωτή/ΕΔΥ την διαφορά μεταξύ αυτών των ποσών και των δαπανών εκπαίδευσης που πραγματοποιούνται ετησίως:

- Κατά τη διάρκεια του Σταδίου Ερευνών, 80.000 ευρώ ανά Ημερολογιακό έτος
- Από την ημερομηνία κατά την οποία ο Μισθωτής δηλώνει πως μια ανακάλυψη είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη κτα το Άρθρο 7.4. ποσό 100.000 ευρώ ανά Ημερολογιακό έτος.

Κατά τη Φάση εκμετάλλευσης
- Κατά τη διάρκεια του Σταδίου Εκμετάλλευσης 140.000 ευρώ ανά Ημερολογιακό έτος.
- Καθ' όλο το στάδιο εκμετάλλευσης αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα
- Επιπλέον ποσά ανάλογα με την αθροιστική μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (Μπόνους παραγωγής)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης