Ενέργεια

Η Γκάνα επεκτείνει την πώληση ενεργειακών ομολόγων καθώς η ζήτηση μειώνεται

Η Γκάνα επεκτείνει την πώληση ενεργειακών ομολόγων καθώς η ζήτηση μειώνεται
Οι τίτλοι πωλούνται προκειμένου να διευθετηθούν τα χρέη των ενεργειακών επιχειρήσεων
Η Γκάνα επεκτείνει την έκδοση μη κρατικών ομολόγων  για τη διευθέτηση παλαιών χρεών των κρατικών ενεργειακών εταιρειών, αφού η ζήτηση για τους τίτλους υποχώρησε κάτω από το στόχο των 6 δισεκατομμυρίων cedi (1,4 δισ. δολάρια).
Ενώ η δυτικο- αφρικανική χώρα  διέθεσε 2,4 δισεκατομμύρια cedis σε επταετή ομόλογα με 19%, και έλαβε προσφορές 2,5 δισεκατομμύρια cedis,  για τα 10ετή έλαβε μόνο 902 εκατομμύρια cedis σε   έναντι στόχου 3,6 δισεκατομμυρίων cedis, σύμφωνα με τους επικεφαλής συμβούλων Fidelity Bank Ltd και της Standard Chartered Bank Ghana Ltd. Η πώληση των 10ετών τίτλων θα συνεχιστεί μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.
Τα ομόλογα πωλούνταν μέσω οχήματος ειδικού σκοπού, το οποίο θα χρηματοδοτείται με τα έσοδα από εισφορές  του ενεργειακού τομέα.
Ενώ η Γκάνα χρησιμοποίησε αυτή τη δομή για να αποκλείσει τα ομόλογα από τα δημόσια δάνεια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η έκδοση θα ταξινομηθεί ως δημόσιο χρέος καθώς θα εξυπηρετείται από κρατικά έσοδα.
Η Γκάνα είναι στο τρίτο έτος προγράμματος παροχής διευρυμένων πιστωτικών διευκολύνσεων ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων  από το ΔΝΤ
Πέντε μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις, η εταιρεία ηλεκτρισμού της Γκάνα (Electricity Company of Ghana) , η αρχή του ποταμού Volta (Volta River Authority), η εταιρία δικτύου (Ghana Grid Company), η εταιρεία Αερίου (Ghana Gas) και το Tema Oil Refinery είχαν 10,8 δισεκατομμύρια cedis σε πληρωτέα δάνεια στα τέλη Ιουνίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η 10μηνη κυβέρνηση του προέδρου Nana Akufo-Addo πούλησε τα ομόλογα για να ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη. Η οικονομία αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά το δεύτερο τρίμηνο στηριζόμενη στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης