Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Προτιμητέος ανάδοχος για το οικόπεδο 2 – Έρχονται ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες περιοχές.

ΕΛΠΕ: Προτιμητέος ανάδοχος για το οικόπεδο 2 – Έρχονται ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες περιοχές.
Συμμετοχή του ομίλου στον πρώτο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκούς σταθμούς
(Upd) Προτιμητέος ανάδοχος για το οικόπεδο 2 που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας αναδεικνύεται ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων με την κοινοπραξία Total και Edison και τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες περιοχές, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ, Γ. Αλεξόπουλος.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου επισήμανε επίσης ότι στο πλαίσιο της παραχώρησης του Πατραϊκού Κόλπου, σε κοινοπραξία με την Edison, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα απόκτησης σεισμικών δεδομένων, ήδη έχει εντοπιστεί πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή και αν ανακαλυφθεί πετρέλαιο εκτιμάται ότι το κοίτασμα θα έχει απολήψιμα αποθέματα περισσότερα από 100 εκατ βαρέλια πετρελαίου.
Επίσης, ανέφερε, αναμένεται η κύρωση από την βουλή της μίσθωσης για δύο χερσαίες περιοχές Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, ενώ έχουν υποβληθεί προσφορές σε τρεις περιοχές του Ιονίου κατά μόνας ή σε κοινοπραξία με μεγάλες  διεθνείς εταιρείες.
Πάντως, όπως τόνισε, το διεθνές ενδιαφέρον στους πρόσφατους διαγωνισμούς θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε κλίμα πολιτικής αστάθειας κι αν οι τιμές του πετρελαίου δεν κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες επιλογής αναδόχων και να διατηρηθεί σταθερό το νομικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Σε σχέση με τις ΑΠΕ, ανέφερε ότι τα ΕΛΠΕ ήδη προωθούν έργα ηλεκτροπαραγωγής, έχοντας 200 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και σε λειτουργία, ενώ συμμετέχουν στον πρώτο διαγωνισμό για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου για 40 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.
Επίσης ο όμιλος υλοποιεί πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε πρατήρια και εγκαταστάσεις του ομίλου στα πλαίσιο του προγράμματος αυτοπαραγωγής (net metering), ενώ με στόχο την διερεύνηση των τεχνολογικών εξελίξεων σχετικά με τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα συνεργαζόμενα με πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους ερευνητικούς φορείς με γνωστικά αντικείμενα τα βιοκαύσιμα, τις ΑΠΕ και τις εναλλακτικές τεχνολογίες κίνησης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ΕΛΠΕ είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εναλλακτικών υποδομών ενεργειακών στην χώρα μας: εγκατέστησαν τα πρώτα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήδη από τον Απρίλιο 2011-δυστυχώς πήρε 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων- αναπτύσσει από το 2013 στο δίκτυο πρατηρίων τους σημεία εφοδιασμού με συμπιεσμένο φυσικό αέριο σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ, και τέλος λειτουργούν ήδη πρότυπο πρατήριο παροχής καυσίμων και ενέργειας το οποίο διαθέτει εκτός από όλα τα συμβατικά καύσιμα και όλα τα εναλλακτικά (υγραέριο, συμπιεσμένο φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ήδη εξετάζουμε και την παροχή υδρογόνου.
Ο ίδιος κατέληξε ότι για να μπορέσουν να υλοποιηθούν εν γένει επενδύσεις όχι μόνο ενεργειακές χρειάζονται: νομοθετική, ρυθμιστική και φορολογική σταθερότητα, πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους και αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, όπως ΕΙΡ και η EBRD και των κεφαλαιαγορών, απλοποίηση των διαδικασιών στο Δημόσιο και τέλος ταχύτητα και συνέπεια στην εφαρμογή των νόμων και διοικητικών πράξεων καθώς και στην απονομή δικαιοσύνης.

Αρχική δημοσίευση 29/11/2016 16:54

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης