Ενέργεια

Ξεκινούν από την Total οι σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο στο Οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας - Τι περιλαμβάνουν

Ξεκινούν από την Total οι σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο στο Οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας - Τι περιλαμβάνουν
Οι προοπτικές της γεωλογικής δομής της Ιόνιας ζώνης και οι ανθρακικές πλατφόρμες
Τις προσεχείς μέρες θα λάβει χώρα η οριστική υπογραφή παραχώρησης του Οικοπέδου ΙΙ στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Οπως είναι γνωστό,
η Σύμβαση Μίσθωσης, που δίδει το δικαίωμα στις εταιρείες Total,  Edison και Ελληνικά Πετρέλαια ( ΕΛΠΕ) για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο σχετικό Οικόπεδο έχει κατ αρχάς λάβει την πρώτη υπογραφή και ο φάκελος έχοντας από το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους ολοκληρώσει τον προσυμβατικό έλεγχο, θα κλείσει με την οριστική υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ των συμβαλλομένων πλευρών και με την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων.
Το μεγάλο θέμα όμως, είναι ότι αμέσως μετά ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες που αφορούν την περιοχή του Ιονίου από την Total.
Έτσι θα ξεκινήσει ο μαραθώνιος για την έρευνα υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.

Τι είναι οι σεισμικές έρευνες που θα λάβουν χώρα για πρώτη φορά στην ελληνική ΑΟΖ;

Αφορούν την συστηματοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών στη Δ. Ελλάδα σε σχέση με τη γενική γεωλογική δομή
Η Ελλάδα, με τις ελληνίδες, γεωτεκτονικά, αποτελεί τμήμα του Αλπικού συστήματος ορογένεσης του περι-Αδριατικού τόξου, που περιλαμβάνει τις Δειναρίδες, τις νότιες Άλπεις και τα Απέννινα.
Γεωλογικά, μπορεί να γίνει διάκριση ανάμεσα στις μη-μεταμορφικές εξωτερικές ελληνίδες της δυτικής Ελλάδας αφενός, με πλήρεις ιζηματογενείς ακολουθίες Τριαδικού - Καινοζωϊκού, και τις εσωτερικές ελληνίδες της ανατολικής Ελλάδας αφετέρου, με μεταμορφωμένες ζώνες προ-Αλπικών σχηματισμών στις οποίες σχηματίστηκαν, σε μεταγενέστερη της Αλπικής ορογένεσης φάση, μετα-ορογενετικές Τριτογενείς λεκάνες.
Το ενδιαφέρον, αναφορικά με την έρευνα για υδρογονάνθρακες, μπορεί να συστηματοποιηθεί με βάση τη διάκριση των ελληνίδων σε εξωτερικές και εσωτερικές, στη δυτική και ανατολική Ελλάδα αντίστοιχα.
Η έμφαση θα δοθεί στο πετρελαϊκό δυναμικό των εξωτερικών ελληνίδων, καθώς οι προς παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων περιοχές, αποτελούν τμήμα των εξωτερικών ελληνίδων της δυτικής Ελλάδας.

Εξωτερικές ελληνίδες: Πτυχωσυγενείς-ορογενετικές ζώνες (Fold-and-Thrust belts) δυτικής Ελλάδας

Σύμφωνα με το σύγγραμα (paper) N.Ρούσσο και Φ.Μαρνέλη, οι εξωτερικές ελληνίδες της Δ. Ελλάδας αποτελούν τμήμα του περι-Αδριατικού τόξου, και προήλθαν από τη συμπίεση της ιζηματογενούς ακολουθίας, που αποτέθηκε στο ανατολικό περιθώριο της Απούλιας πλάκας, και την κίνησή της, κατά τη διάρκεια της Αλπικής φάσης ορογένεσης, προς δυσμάς.
Οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις, λόγω εφελκυστικού τεκτονισμού (extentional faulting), εντός του περιθωρίου στο οποίο αποτέθηκε η ιζηματογενής ακολουθία, έδωσαν γένεση σε ρηχές ανθρακικές πλατφόρμες αφενός (πχ ζώνες Γαβρόβου και προ-Απούλιας), και σε βαθιές λεκάνες αφετέρου (πχ. ζώνες Πίνδου και Ιόνιας).
Το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει, κατά κύριο λόγο, επικεντρωθεί στην Ιόνια ζώνη και, εν μέρει, στη ζώνη Γαββρόβου.

Η στρωματογραφική διάρθρωση της Δ. Ελλάδας, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει Τριαδικούς εβαπορίτες, ασβεστολιθικές ακολουθίες Τριαδικού-Ηωκαίνου, Τριτογενή φλύσχη και Νεογενή θαλάσσια και κλαστικά ιζήματα.

Σημαντικό ρόλο στην πιθανή δημιουργία πετρελαϊκών συστημάτων στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας, αναμένεται να έχουν διαδραματίσει οι Τριαδικοί εβαπορίτες, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της ιζηματογενούς ακολουθίας της Ιόνιας λεκάνης και των οποίων η ανώτερη επιφάνεια μπορεί να δράσει σαν επιφάνεια αποκόλλησης των υπερκείμενων ιζηματογενών ακολουθιών, δίνοντας γένεση σε δομές οι οποίες οφείλονται σε τεκτονική αποκόλλησης (detachment tectonics)

Συγχρόνως, η αλατοκίνηση (halokinesis), κατά τη διάρκεια της συμπιεστικής φάσης της ορογένεσης, μπορεί να έχει δημιουργήσει διαπυρικές δομές άλατος και, κατά συνέπεια, να έχει συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων παγίδων υδρογονανθράκων.
Επιφανειακές ενδείξεις υδρογονανθράκων υπάρχουν στην προ-Απούλια ζώνη, την Ιόνιο ζώνη και τη ζώνη Γαββρόβου στη δυτική Ελλάδα.
Δυνητικά μητρικά πετρώματα έχουν ανακαλυφθεί στις ζώνες προ-Απούλια και Ιόνια.
Ασβεστολιθικοί σχιστόλιθοι (calcareous shales) του Κατώτερου Κρητιδικού στην εσωτερική (ανατολική) Ιόνια ζώνη, και σχιστόλιθοι με Posidonia του Κατώτερου-Μέσου Ιουρασικού στην κεντρική και εξωτερική (δυτική) Ιόνια ζώνη έχουν πολύ καλό δυναμικό για γένεση πετρελαίου. Ομοίως, καλό δυναμικό γένεσης πετρελαίου έχουν σχηματισμοί του Μέσου Ιουρασικού της προ-Απούλιας ζώνης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ιταλία και στην Αλβανία, σε ζώνες αντίστοιχες των εξωτερικών ελληνίδων, πετρέλαιο το οποίο δεν προέρχεται από τους παραπάνω σχηματισμούς έχει αποδοθεί σε μητρικά πετρώματα Τριαδικής ηλικίας.
Στην Ελλάδα, αντίστοιχο ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζουν αργιλικές ενδιαστρώσεις εντός της εβαποριτικής Τριαδικής ακολουθίας, στην κεντρική και εξωτερική Ιόνια ζώνη.

www.worldenergynews.gr

 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης