Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ανανεώσιμη ενέργεια απειλεί το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο

Η ανανεώσιμη ενέργεια απειλεί το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο
Το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα στον κόσμο είναι σε εξέλιξη και κινδυνεύει να γίνει η πιο ακριβή πηγή πλεονάζουσας ενέργειας
To φιλόδοξο πρόγραμμα των 20 δις ευρώ (24 δισεκατομμυρίων δολαρίων)  για την παραγωγή ενέργειας έχει αρχίσει να υλοποιείται σε ένα εργοτάξιο στη νότια Γαλλία, όπου περίπου 800 επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν αν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη που «κάνει τα αστέρια να λάμπουν».
Η συναρμολόγηση του μηχανήματος θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πυρηνικές μονάδες που χωρίζουν τα άτομα, ο λεγόμενος αντιδραστήρας ITER θα τα συνενώνει σε θερμοκρασίες 10 φορές πιο θερμότερες από τον Ήλιο - 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου (270 εκατομμύρια Fahrenheit).
Η εκπληκτική πολυπλοκότητά της, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο κομμάτια και χορηγούς από 35 χώρες, εξακολουθεί να θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο αντιδραστήρας θα λειτουργήσει ή αν μπορεί να παραδώσει ηλεκτρική ενέργεια σε κόστος που να ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές μορφές καθαρής ενέργειας.
Με τους κατασκευαστές αιολικών πάρκων να ετοιμάζονται για την άνευ επιδοτήσεων ενέργεια μέχρι το 2025 και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένει στάσιμη, ακόμη και οι υποστηρικτές του έργου διερωτώνται εάν ο ITER θα έχει νόημα.
"Είναι αμφίβολο", δήλωσε ο Chris Llewellyn Smith, διευθυντής έρευνας της ενέργειας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος μίλησε υπέρ του ερευνητικού προγράμματος στο Bloomberg.
"Το κόστος του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας έχει υποχωρήσει τόσο γρήγορα, οπότε ο ανταγωνισμός έχει γίνει πιο δύσκολος από ό, τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν από μια δεκαετία".
Ο ITER, ο οποίος είναι μικρός για διεθνής θερμοπυρηνικός πειραματικός αντιδραστήρας, έπρεπε να προσφέρει άφθονη ενέργεια από μια πηγή μηδενικής ρύπανσης όταν οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν το 2006.
Τώρα, καθώς οι αιολικές και ηλιακές εκμεταλλεύσεις εξαπλώνονται, μερικές χωρίς τη βοήθεια επιδοτήσεων, ο ITER στην Προβηγκία εξακολουθεί να είναι δεκαετίες μακριά από την απόδειξη του εάν οι επιστημονικές του θεωρίες μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή.



Θα πρέπει να ανταγωνισθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν εξαπλωθεί χάρη στην 62% πτώση του κόστους των ηλιακών συλλεκτών τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η αιολική ενέργεια ακολούθησε παρόμοιες τάσεις με τα μεγέθη των στροβίλων, αυξάνοντας τον απόδοση των μονάδων.
Επίσης, οι μπαταρίες εξαπλώνονται, μειώνοντας την ανάγκη  για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διατηρούν ένα σταθερό "βασικό φορτίο" που θα τροφοδοτεί το ITER στο δίκτυο.
"Η έννοια της ανάγκης  βασικού φορτίου παρακμάζει", δήλωσε ο Paolo Frankl, επικεφαλής του τμήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ενός ιδρύματος με έδρα το Παρίσι που συμβουλεύει τις χώρες για θέματα ενέργειας.
"Τεχνικά, θα μπορούσατε να τρέξετε ένα σύστημα 100% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακόμη και το 100% να προέρχεται μόνο από αιολική και ηλιακή."
Ο Frankl λέει ότι οι χώρες που υποστηρίζουν το έργο θα πρέπει να εμμείνουν σε αυτό, διότι η έρευνα πρέπει να αποπληρωθεί. Ο κόσμος, είπε, δεν «έχει την πολυτέλεια να αποφύγει οποιαδήποτε επιλογή» για την εξασφάλιση τροφοδοσίας.


Οι υποστηρικτές του ITER λένε ότι η σύντηξη είναι μια από τις λίγες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε γιγαντιαία κλίμακα χωρίς  εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
"Είναι ένα όνειρο να αισθανόμαστε ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μόνο με την ηλιακή ενέργεια", δήλωσε ο Bernard Bigot, γάλλος χημικός   γενικός διευθυντής του ITER. "Χρειάζετε μια αξιόπιστη παροχή ενέργειας. Εάν δεν διαθέτετε ενέργεια βασικού φορτίου, η ανανεώσιμη ενέργεια δεν λειτουργεί, εκτός αν θέλετε να επιστρέψετε στην εποχή που οι άνθρωποι έπρεπε να σταματήσουν όταν δεν υπήρχαν πόροι ».
Τα μερίδια του έργου ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Από τότε που ξεκίνησε το 2006, έχει σημειώσει αρκετές καθυστερήσεις και πέρυσι έπρεπε να χρηματοδοτηθεί με άλλα 5 δισ. ευρώ για να συνεχίσει.
Για να κατανείμει ομοιόμορφα τα επιστημονικά και οικονομικά οφέλη μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας, ο ITER έχει εκδώσει περισσότερες από 2.800 συμβάσεις κατασκευής και έχει υπογράψει περίπου 100 συμφωνίες με ξεχωριστούς οργανισμούς προμηθειών.
Ένας από τους μεγαλύτερους αντίκτυπους του ITER μέχρι στιγμής ήταν η δημιουργία νέων αγορών για προηγμένα υλικά όπως τα υπεραγώγιμα καλώδια νιοβίου-κασσιτέρου που αναπτύσσονται για να περιέχουν τις ισχυρές πυρηνικές αντιδράσεις του ITER μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλή τάση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης