Ενέργεια

Η Ρωσία επενδύει στην Αρκτική και στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου

Η Ρωσία επενδύει στην Αρκτική και στα τεράστια αποθέματα πετρελαίου
Σύμφωνα με τη Rosneft, τα οικόπεδα της Αρκτικής θα έχουν το 20-30% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας έως το 2050
Ούτε οι κυρώσεις ούτε οι επίμονα χαμηλές τιμές πετρελαίου εμποδίζουν τις φιλοδοξίες ή τα σχέδια της Ρωσίας για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών πόρων της Αρκτικής.
Τον Απρίλιο του 2017, ο κρατικός ελεγχόμενος πετρελαϊκός γίγαντας Rosneft ξεκίνησε γεωτρήσεις στην περιοχή Khatangsky στη θάλασσα Laptev στην Αρκτική.
Τον Οκτώβριο του 2017, η Rosneft δήλωσε ότι τα ανακτήσιμα αποθέματα πετρελαίου στη συγκριμένη γεώτρηση υπερβαίνουν τα 80 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 586,4 εκατομμύρια βαρέλια.
Τα γεωλογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα αποθέματα στον τομέα είναι 298 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου ή περίπου 2,184 δισ. βαρέλια και το πετρέλαιο είναι υψηλής ποιότητας - ελαφρύ και χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, σύμφωνα με τη Rosneft.
Ο ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας, του οποίου διευθύνων σύμβουλος είναι ο Igor Sechin στενός σύμμαχος του Putin, εξακολουθεί να μελετά τη γεωλογία στο συγκεκριμένο οικόπεδο, αναζητώντας περισσότερο πετρέλαιο.
Η Rosneft και η θυγατρική της  Gazprom, η Gazprom Neft, είναι οι δύο μοναδικές εταιρείες που έχουν άδεια γεωτρήσεων στην ανοικτή θάλασσα της Αρκτικής σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσίας.
Η Gazprom Neft λειτουργεί τη μοναδική πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου στην περιοχή της Αρκτικής της Ρωσίας.
Η γεώτρηση στο πετρελαϊκό πεδίο Prirazlomnoye στη Θάλασσα Pechora ξεκίνησε τη λειτουργία της στα τέλη του 2013.
Το οικόπεδο υπολογίζεται ότι έχει 70 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ήτοι 513 εκατ. βαρέλια, με ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 5,5 εκατομμύρια τόνους (40,3 εκατ. βαρέλια) σε πλήρη παραγωγική ικανότητα.
Η Rosneft σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στη θάλασσα του Barents το 2018 και στη θάλασσα Kara εντός δύο ετών.
Η Rosneft διαθέτει 28 άδειες στη ρωσική περιοχή της Αρκτικής, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν συνδυασμένα αποθέματα 34 δισ. τόνων πετρελαίου ήτοι 249,22 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
Από το 2012, η Rosneft έχει επενδύσει 1,74 δισ. δολάρια στην έρευνα στις περιοχές της Αρκτικής και θα επενδύσει το 2017-2021 άλλα 4,354 δισ. δολάρια.
Η Ρωσία έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι η ανάπτυξη της Αρκτικής είναι στις βασικές της προτεραιότητες στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στη Δύση ότι οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τις φιλοδοξίες της.
Η λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από το 2014 απαγορεύει τις εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και τεχνολογίας που υποστηρίζει την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου.
Ενώ οι δυτικές τράπεζες εξακολουθούν να αξιολογούν τον πιθανό αντίκτυπο του τελευταίου γύρου κυρώσεων των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας, η Μόσχα έχει δεσμεύσει κεφάλαια για την ανάπτυξη των γεωτρήσεων στην Αρκτική.
Στα τέλη Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της υφαλοκρηπίδας της Αρκτικής με περισσότερα από 2,787 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.
Είπε ότι το πρόγραμμα της Ρωσίας για την ανάπτυξη της Αρκτικής βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, στην ανάπτυξη θαλάσσιων υποδομών και στην ανάπτυξη της υφαλοκρηπίδας με σύγχρονη τεχνολογία και εξοπλισμό.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, την περίοδο 2021-2025, η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κεφάλαια  414,5 εκατ. δολάρια για ένα πρόγραμμα κατασκευής εξοπλισμού για έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου  για εξερεύνηση και ανάπτυξη στην Αρκτική.
Σύμφωνα με τη Rosneft, τα οικόπεδα της Αρκτικής θα έχουν το 20-30% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης