Ενέργεια

«Πέρασε» από τους θεσμούς ο τρόπος ανάκτησης των εσόδων του ΔΕΣΦΑ – Συνεχίζουν τις συζητήσεις για τα ΥΚΩ

«Πέρασε» από τους θεσμούς ο τρόπος ανάκτησης των εσόδων του ΔΕΣΦΑ – Συνεχίζουν τις συζητήσεις για τα ΥΚΩ
Η επιβάρυνση για τους καταναλωτές ρεύματος θα είναι αμελητέα σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς η πρόταση της ΡΑΕ για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για ηλεκτροπαραγωγή
Το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια έλαβε ο νέος κανονισμός τιμολόγησης του δικτύου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η εμπροσθοβαρής και γρηγορότερη κατά έξι χρόνια ανάκτηση από τον ΔΕΣΦΑ των 320 εκατ. ευρώ της περιόδου 2006 – 2015 και ταυτόχρονα μείωση των χρεώσεων για τους χρήστες του δικτύου, δηλαδή τη βιομηχανία και τις εταιρίες παροχής αερίου.
Η ΡΑΕ είχε αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψιν της σχετικό αίτημα των υποψηφίων επενδυτών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η ανάκτηση των εσόδων παρελθόντων ετών να επιμεριστεί μέχρι το 2030 έναντι του 2036 που προέβλεπε προηγούμενη απόφασή της.
Έτσι, τα 100 εκατ. ευρώ θα ανακτηθούν μέσα στο 2018 και θα προέλθουν από τα αντίστοιχα ποσά που έχει υπερανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ το 2017, αλλά και το 2018 βάσει των προβλέψεων για την εξέλιξη της ζήτησης φυσικού αερίου.
Σημειώνεται πως η μείωση του χρόνου ανάκτησης κατά έξι έτη θα προσφέρει πρόσθετη ανάκτηση ανά έτος κατά 8 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επηρεάσει τις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ μόνο στην περίπτωση που υπάρξει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, κάτι όμως που δεν διαφαίνεται από τα σημερινά δεδομένα και τη δυναμική που αναπτύσσει η εγχώρια αγορά.
Η έγκριση των θεσμών εκτιμάται πως θα λειτουργήσει επιβοηθητικά στην διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι δύο υποψήφιοι αγοραστές – μετά την ικανοποίηση του αιτήματός τους ως προς την ανάκτηση των εσόδων της εταιρίας – ενδεχομένως θα υποβάλουν ικανοποιητικές οικονομικές προσφορές.

Το σκέφτονται οι θεσμοί για την αναθεώρηση των ΥΚΩ

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά στην αναθεώρηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), στο πλαίσιο της οποίας η ΡΑΕ έχει προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που καίνε οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και κατ’ επέκταση την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως, φαίνεται ότι οι θεσμοί δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη πρόταση.
Μάλιστα, αφήνουν ανοιχτή την προοπτική περαιτέρω συζήτησης με στόχο την εξεύρεση λύσης.
Έτσι, σε περίπτωση που τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΡΑΕ, η επιβάρυνση για τους καταναλωτές από την αναθεώρηση των ΥΚΩ θα είναι αμελητέα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης