Ενέργεια

Τι ζήτησε ο Trump και τι μπορεί να πάρει ο Τσίπρας στην ανάπτυξη του ενεργειακού παζλ της ΝΑ Μεσογείου

Τι ζήτησε ο Trump και τι μπορεί να πάρει ο Τσίπρας στην ανάπτυξη του ενεργειακού παζλ της ΝΑ Μεσογείου
Ο έλεγχος των αγωγών, τα αμερικανικά συμφέροντα και οι ελληνικές ευκαιρίες
Αναρωτιέται κανείς ποιά είναι η ουσία πίσω από τις σημερινές επαφές και ανακοινώσεις Τσίπρα - Trump για τα ενεργειακά και τις επενδύσεις.
Κάτα πρώτον ο πρόεδρος Trump εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον TAP και την προετοιασία του IGB (Αγωγού Ελάδας - Βουλγαρίας) στην κατεύθυνση, ότι η ελληνική πλευρά με την στρατηγική της ικανοποιεί τις προσδοκίες των Αμερικανικών συμφερόντων.
Μην ξεχνάμε ότι κατά τα εγκαίνια του ΤΑP o Άμος Χοκστάιν, ο βασικός εκφραστής της αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής στην κυβέρνηση Ομπάμα, είχε δώσει το παρόν ενάμισυ χρόνο πριν.
Έτσι οι αγωγοί της ενέργειας παραμένουν υπό αμερικανικό έλεγχο και δεν κινδυνεύουν να περάσουν στον ρώσικο παράγοντα.
Παράλληλα οι Αμερικανοί θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες να εξάγουν shale gas προς την ευρύτερη περιοχή και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος Τrump εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
Ένα έργο που έχει ακόμα μπροστά του δρόμο όσον αφορά την υλοποίησή του και μένει να δούμε επί του πρακτέου την υλοποίησή του ενδιαφέροντος από πλευράς αμερικανικών εταιριών, όσων ήδη έχουν αναφερθεί όπως οι Tellurian Energy και Cheniere σε σχέση με το ενδιαφέρον τους για προμήθεια στην ΔΕΠΑ  LNG, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που θα προκηρύξει η εταιρία.
Παράλληλα, αν θα υπάρξει μετοχικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στο εταιρικό σχήμα τους έργου της Αλεξανδρούπολης, όπου το equity θα είναι 100 εκατ ευρώ.
Από εκεί και πέρα τα ΕΛΠΕ δια της παρουσίας του CEO Γρηγόρη Στεργιούλη στις ΗΠΑ, εξετάζουν τις προμήθειες προιόντων που παράγονται με εξορύξεις ( shale) στις ΗΠΑ, ένας τομέας στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θέλει να αναθερμάνει ο πρόεδρος Trump με την πολιτική του.
Και τέλος τον καθοριστικό και ηγετικό ρόλο για την EXXON MOBIL στις έρευνες υδρογοναθράκων.
Οι διαδικασίες μπορεί να έχουν καθυστερήσει, όμως οι άνθρωποι της Exxon πιέζουν για να επιταχυνθούν, παίρνοντας τις πρωτοβουλίες στις έρευνες και η ελληνική πλευρά έλαβε τα σχετικά μηνύματα.
Η ελληνική πλευρά θέλει αφενός να υλοποιηθούν επενδύσεις ώστε το project ενεργειακός κόμβος να μην μείνει στα χαρτιά, αφετέρου να εξασφαλίσει την ικανοποίηση και υποστήριξη στην συνέχεια των Αμερικανών για να έχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη του ενεργειακού χάρτη στη ΝΑ Μεσόγειο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προήγαγε το ελληνικό στρατηγικό συμφέρον ζητώντας με σαφήνεια υποστήριξη από την αμερικανική πλευρά στην υλοποίηση του EAST MED που θα συνδέει Ευρώπη μέσω Ελάδας και Κύπρου με Ασία με κεντρικό ρόλο αυτό του Ισραήλ.
Είναι φανερό ότι το γεωπολιτικό παιχνίδι των αγωγών κυριάρχησε με την Ελλάδα να δίνει πράγματα, για να προάγει τον ρόλο της και τα δικά της συμφέροντα στη σκακιέρα, εμφανιζόμενη ως εγγυήτρια δύναμη και ταυτόχρονα επιχειρώντας να κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας την Τουρκία.
Είπε ο πρωθυπουργός, ότι η Τουρκία εμφανίζει επικίνδυνη παραβατικότητα, παρά την καλή θέληση που έδειξε για την ομαλοποίηση του γεωπολιτικού πεδίου.
Τα ερωτήματα ουσίας είναι πόσο γρήγορα οι οικονομικές μελέτες και οι επενδυτικές κινήσεις θα υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς αυτούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης