Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ενεργειακές εταιρίες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη και τα σχέδιά τους για την ελληνική αγορά

Οι ενεργειακές εταιρίες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρώπη και τα σχέδιά τους για την ελληνική αγορά
Οι νικητές από τη Νότια Ευρώπη με τις ανανεώσιμες πηγές - Το ρημπάουντ της RWE
Μπορεί  η επένδυση των 300 εκατ ευρώ της Enel στην Ελλάδα να κολλήσει, όμως αυτό θα είναι στρατηγικά λάθος, καθώς τα στοιχεία των κεφαλαιοποιήσεων δείχνουν ότι η ιταλική πολυεθνική είναι η μεγαλύτερη  στην Ευρώπη με αξία 50,6 δισ ευρώ.
Στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της περιλαμβάνει η Barclays τον ιταλικό κολοσσό Enel που ετοιμάζεται να αναπτύξει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση ο ιταλικός όμιλος θα πετύχει μια αύξηση 10% στα περιθώρια κέρδους του στην χρήση του 2018.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Enel έχει καταγράψει και τα 52,495 δισ με τρέχουσα τιμή μετοχής στο επίπεδο των 5 ευρώ και στόχο στο μετριοπαθές σενάριο τα 5,50 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση τα 6,4 ευρώ.
Η στρατηγική της Enel χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη, καθώς βασίζεται στια ανανεώσιμες πηγές και στα έξυπνα δίκτυα.
Υπογράφει συμβόλαια για project IRRs και πουλά ηλεκτρική ενέργεια σε ρυθμιζόμενους και μη πελάτες και commodities.
Από τη Νότια Ευρώπη πλην της Ελλάδας όπου ετοιμάζεται να εισέλεθει, έχει επενδύσεις σε Ιταλία και Ισπανία.Επίσης σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Αφρική και Ρωσία.

Ακολουθεί η ισπανική  Iberdrola με κεφαλιοποίηση 40,8 δισ με επενδύσεις 2,5 δισ στο πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξημένες κατά 35% και έμφαση στις ανανεώσιμες και στα δίκτυα.
Τα καθαρά της κέρδη αυξημένα κατά 4,2% στα 1,518 δισ με EBITDA στα 3,275 δισ. Tα έσοδα στα 15,167 δισ αυξημένα κατα 1,7% στα 6,851 δισ τα μικτά κέρδη και στα 1,156 δισ οι αποδοθέντες φόροι.
Η Ibredrola στην Ελλάδα έχει σαν βραχίονα τον εξαγορασθέντα Ρόκα.

Στα 30,4 δισ είναι η κκεφαλαιοποίηση της γαλλικής  Edf που ενδιαφέρεται για μονάδες της ΔΕΗ του υδροηλεκτρικού τομέα.
Διαπιστώνεται ότι οι μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις ανήκουν στους ομίλους που επενδύουν κατά βάσιν στην καθαρή ενέργεια και αυτό δείχνει τον δρόμο για τους ελληνικούς ομίλους.

Η Endessa που παλαιότερα είχε συσχετιστεί με τον όμιλο Μυτιληναίου είναι στην 5η θέση με κεφαλιοποίηση 19,7 δισ πολύ κοντά στα 20,7 δισ της E.ON.
Με την αναφορά της E.ON μπαίνουμε στο μεγάλο deal Uniper με κεφαλαιοποίηση 8,59 δισ που αποσχίστηκε από την E.ON, την RWE με κεφαλαιοποίηση 11,7 δισ, που επί προεδρίας στην ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου διεκδικούσε τον ελληνικό όμιλο και της φιλανδικής Fortum με κεφαλαιοποίηση 17,9 δισ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε στην αναδιάρθρωση της RWE, που μαζί με την E.ON αποτέλεσαν τα θύματα της στροφής της γερμανικής οικονομίας στην καθαρή ενέργεια.
Η RWΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 παρουσίασε μια αύξηση κερδοφορίας της τάξης του 484%.
Αυτό επετεύχθη καθώς στις 3 Ιουλίου 2017 οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας μετέφεραν 24,1 δισ στο νέο ενεργειακό πυρηνικό fund στην Γερμανία, ποσό που αντιστοιχούσε στο χρηματοοικονομικό κόστος αποθήκευσης της χαμένης ραδιενέργειας, από τα οποία τα 6,8 δισ αντιστοιχούσαν στην RWE.
Παράλληλα η δικαστική αποφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με αναδρομικό κενό τον φόρο στα πυρηνικά για την περίοδο 2011-2016 σήμανε ωφέλεια 1,7 δισ για την εταιρία, που ανακοίνωσε ότι θα δώσει μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή η τιμή της οποίας κινείται περί τα 19 ευρώ το 2018.
Τούτων δοθέντων η RWE δείχνει ενδιαφέρουσα επενδυτικά καθώς το P/E της είναι χαμηλότερο από τις λοιπές ενεργειακές, παρουσιάζοντας όμως premium στην σχέση EV/EBITDA 6,7 με τις προβλέψεις του 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης