Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παύει να ισχύει η υποχρεωτική εγκατάσταση GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα διακίνησης υγρών καυσίμων

Παύει να ισχύει η υποχρεωτική εγκατάσταση GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα διακίνησης υγρών καυσίμων
Τα βυτιοφόρα και τα πλωτά εφοδιαστικά μέσα "δύναται" να εγκαταστήσουν GPS, ενώ ΚΥΑ θα καθορίσει τις προδιαγραφές και τα χρονοδιαγράμματα. 
Αίρεται η υποχρέωση εγκατάστασης GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα διακίνησης υγρών καυσίμων με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. 
Συγκεκριμένα με την  παράγραφο 8 του άρθρου 15  που συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατ επείγοντος στην Εκτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί της ουσίας αίρεται η ισχύς υπουργικής απόφαση του 2012 που καθιστούσε υποχρεωτική την εγκατάσταση GPS σε βυτιοφόρα για την μεταφορά πετρελαιοειδών όπως και σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα (δεξαμενόπλοια, σλέπια ). 
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Νοέμβριο του 2012 προχώρησε στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με πρόβλεψη η εγκατάσταση των GPS να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013. 
Και ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, η  κυβέρνηση προχωράει στην κατάργησή της. 
Το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ρύθμιση του 2012 και προβλέπει την έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών καθώς και Ναυτιλίας και Αιγαίου όπου απαιτείται, για τον καθορισμό των προδιαγραφών τη διαδικασία και τους όρους εγκατάστασης GPS, το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, οι συγκεκριμένες κατηγορίες βυτιοφόρων και πλωτών εφοδιαστικών μέσων που υπάγονται στη νέα ρύθμιση.
Στην υποπαράγραφο 8γ του ίδιου άρθρου, αναφέρει μάλιστα ότι στα βυτιοφόρα και τα πλωτά εφοδιαστικά (όπως δεξαμενόπλοια και σλέπια) δύναται να εγκαταστήσουν τα εν λόγω ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ προβλέπει μία ακόμη ΚΥΑ των συναρμοδίων υπουργών που θα καθορίζει τις προδιαγραφές και χρονοδιαγράμματα και κάνει λόγω για συγκεκριμένες κατηγορίες βυτιοφόρων και πλωτών εφοδιαστικών μέσων. 
Την άρση της υποχρέωσης εγκατάστασης GPS σε βυτιοφόρα και πλωτά μέσα κατήγγειλε στη συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 
«Δεν καταργείται το υποχρεωτικό GPS, απλώς ρυθμίζεται θέμα του κόστους που σήμερα επιβαρύνεται μόνο ο κάτοχος του οχήματος.
Ενισχύεται η συμβατική ελευθερία των μερών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημηρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης