Ενέργεια

Με περιορισμούς ως προς τις εξαγωγές ρεύματος η δημοπρασία ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου – Επιστολή ΡΑΕ σε θεσμούς

Με περιορισμούς ως προς τις εξαγωγές ρεύματος η δημοπρασία ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου – Επιστολή ΡΑΕ σε θεσμούς
Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στις αρμόδιες εποπτικές αρχές πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απαγορεύσεις και περιορισμοί ως προς τις εξαγωγές προϊόντων της δημοπρατούμενης ηλεκτρικής ενέργειας
Περιορισμούς σε ότι αφορά τη δυνατότητα εξαγωγών επί των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν οι συμμετέχοντες μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, σχεδιάζει να επιβάλει η ΡΑΕ αρχής γενομένης από τη διαδικασία του Οκτωβρίου.
Μάλιστα για την απόφασή της αυτή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη ενημερώσει τους θεσμούς και την Κομισιόν με σχετική επιστολή, καθώς θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη τους πριν προβεί στις σχετικές ενέργειες.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι περιορισμοί θα επιβληθούν καταρχάς σε εκείνες τις εταιρίες που δεν έχουν εμπορική δραστηριότητα στην ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά ως traders.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται στις επόμενες δημοπρασίες – εφόσον φυσικά δεν υπάρχουν ουσιαστικές αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών – οι περιορισμοί να επεκταθούν και στις υπόλοιπες εταιρίες που λειτουργούν ως εναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος.
Πάντως, εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι θεσμοί έχουν ήδη διαμηνύσει στις αρμόδιες εποπτικές αρχές (ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ) πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απαγορεύσεις και περιορισμοί ως προς τις εξαγωγές προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτώνται μέσω της διαδικασίας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Διάθεση 718 MWh/h σε μία δημοπρασία

Εν τω μεταξύ, σήμερα 13/10 η ΡΑΕ θα λάβει την οριστική κα επίσημη απόφαση για την πραγματοποίηση μίας και μόνης δημοπρασίας ΝΟΜΕ μέχρι τα τέλη του έτους, αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις για το «σπάσιμό» της σε δύο επιμέρους.
Μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς κρίθηκε πως είναι προτιμότερο να διεξαχθεί μόνο μία δημοπρασία, μέσω της οποίας θα διατεθεί στην αγορά ηλεκτρική ενέργειας συνολικής ισχύος 718 MWh/h.
Η δημοπρασία αυτή, βάση του αρχικού προγράμματος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, αλλά τελικά – λόγω και των αλλαγών στις οποίες προτίθεται να προβεί η ΡΑΕ – αποφασίστηκε να λάβει χώρα μία εβδομάδα αργότερα.
Έτσι, η δημοπρασία θα γίνει τελικά την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει το μεγάλο ενδιαφέρον των εναλλακτικών παρόχων ρεύματος εξαιτίας της σημαντικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης